Akutgrupp ska hjälpa efter rovdjursangrepp

Uppdaterad
Publicerad

Bättre kommunikation mellan fädbodbrukare och myndigheter– det ska hjälpa till att lösa problemen med rovdjursangrepp. Under två dagar i Järvsö har fädbodbrukare, myndigheter och organisationer diskuterat ämnet.

Fyra somrar i rad gick björnen till attack mot djuren på Birgitta Höglunds fäbod i Härjedalen, över 30 får och getter dödades:

– Förutom att jag förlorade djur så blev det många indirekta skador under lång tid framöver.

– Djuren får psykiska men av ett rovdjursangrepp och producerar mindre mjölk, osten blir av sämre kvalitet och dräktiga djur kan kasta sin avkomma ända upp till ett halvår efteråt.

Under två dagar i Järvsö har nu fäbodbrukare, myndigheter och organisationer diskuterat förutsättningarna för levande fäbodar i kombination med rovdjur.

– Vi måste lyfta fram de värden som följer med fäbodbruket, säger Birgitta Höglund.

Det är Rovjurscentret de 5 stora i Järvsö som anordnat seminariet. Syftet är att fäbodbrukare tillsammans med myndigheter och organisationer bättre ska kunna arbeta med de problem som ett rovdjursangrepp innebär för ett småskaligt fädbodbruk. Idag försökte man komma fram till dom viktigaste frågorna att jobba vidare med.

– Vi måste skapa en bättre dialog mellan brukare och myndigheter, säger Linda Thelin, projektledare på rovdjurscentret.

Länsstyrelsen Gävleborg meddelade att myndigheten kommer att inrätta en akutgrupp som ska hjälpa till när en djurägare drabbas av rovdjursangrepp.

– Det kan handla om att sätta upp stängsel, samla in djur och ta hand om gården, säger Sara Sundin, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen Gävleborg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.