Politiker i Gävle tycker inte att deras hemkommun är attraktiv.

Bottenresultat för Gävleborg i politikermätning

Uppdaterad
Publicerad

Gävleborgs län hamnar i botten i den så kallade Politikerpanelen där politiker i hela landet betygsätter sin egen kommuns attraktionskraft.

Politikerna har bland annat fått svara på frågan om den egna kommunens attraktivitet i relation till andra kommuner av samma storlek. I Gävleborg ger politikerna sina egna hemkommuner sämst betyg i hela landet. Endast 51 procent av länets politiker har svarat att de tycker att den egna kommunen är mer attraktiv än andra kommuner i samma storlek. Det är det i särklass sämsta resultatet i landet. Dalarna hamnar i mitten av listan där 65 proceent av politikerna tycker att sin hemkommun är mer attraktiv än andra.

– Gävleborgs län har trots sin närhet till Mälardalen stora problem på arbetsmarknaden. Det ger en minskande befolkning och ett sämre skatteunderlag och gör att länets politiker ser sämre på utvecklingsmöjligheterna i länet, säger den moderate riksdagsledamoten från Gävle, Lars Beckman i en kommentar till undersökningen.

Listan toppas av Gotland där 89 procent av politikerna sätter sin kommun främst i relation till andra jämnstora kommuner när det gäller attraktionskraft.

Politikerna har också fått bedöma olika ämnesområden i den egna kommunen i relation till andra jämförbara kommuner i samma storlek.

När det gäller grundskolan hamnar Gävleborg också bland de sämsta i landet medan Dalarna är bland de bästa.

Dalarna hamnar också i topp när det gäller natur och grönområden medan länet hamnar i botten på listan, tillsammans med Gävleborg, när det gäller de egna kommunernas ekonomi på fem års sikt.

När man tittar på listan över landets 290 kommuner så hamnar Hofors på plats 276:e plats när det gäller den egna kommunens attraktionskraft och Gävle hamnar på 272:a plats – bland de sämsta i hela landet alltså.

Bäst i Gävledalaområdet är Mora som hamnar på en 16:e plats av landets kommuner följt av Leksand på plats 39.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.