– Lagen säger att du inte får transportera högdräktiga och nyförlösta djur, säger Anna Sörlin, djurskyddshandläggare till Dalarnas tidning.
Det har gått drygt två veckor sedan ett litet sjölejon föddes på cirkusen vid Lugnetområdet i Falun. I en cirkusvagn blev sjölejonet Maggie stolt mamma till en liten flicka.
Uppståndelsen blev stor då det, enligt cirkusdirektör Robert Bronett, var första gången som en sjölejonunge fötts på en cirkus i Norden.
Cirkusen anmäls
Men födseln möttes förutom av glädje även av en del kritik. Sveriges veterinärförbund gick en vecka efter födseln ut med att elefanter och sjölejon inte hör hemma i cirkusmanegen och uppmanade regeringen att förbjuda de två arterna på cirkus.
Nu har historien tagit ännu en vändning.
Länsstyrelsen Dalarna har anmält cirkusen efter misstanke om djurplågeri. Enligt anmälan har en djurägare på cirkusen brutit mot transportföreskrifter i samband med födseln, skriver Dalarnas tidning.
– Lagen säger att du inte får transportera högdräktiga och nyförlösta djur, det är samma för alla. Du får inte köra hund och katt som är högdräktiga eller nyss har fått barn heller. Du är skyldig att veta om du har dräktiga djur om du har ställt dem på en transport, säger Anna Sörlin, djurskyddshandläggare på länsstyrelsen, till tidningen.
Visste inte att honan var dräktig
Det länsstyrelsen alltså anmäler är att cirkusen transporterat en sjölejonhona medan hon var dräktig. Men enligt Robert Bronett hade ett ultraljud gjorts på honan cirka 4-5 månader innan födseln som visat på motsatsen – att hon inte bar på någon kut. Cirkusen var alltså inte medveten om att hon var havande medan turnén sedan rullade vidare.
– Vi tycker det är olyckligt. Vi försöker följa de regler som finns och hade vi vetat om att hon var dräktig hade vi inte gjort det, säger Robert Bronett till SVT Gävledala.
Djurskyddshandläggare Sörlin menar dock att man med enkla medel, genom ett blodprov, kan se om djuret inte är dräktigt, och att det är djurägarens ansvar att se till att inte dra iväg med ett djur som är det.
Men Bronett poängterar att situationen inte är så allvarlig som den låter.
– Vi har på papper från Länsveterinärerna i Gävle (cirkusen fortsatte dit efter födseln) att djuren mår bra. De hade inget att erinra om transporten över huvud taget, säger han och fortsätter:
– Det viktiga är att mamman och kuten mår bra.
Händelsen är polisanmäld och en åklagare ska nu avgöra ifall fallet ska drivas vidare.