I slutet av oktober tävlar hon i London Open. Det har gått bra i svenska tävlingar i brasiliansk jiu-jitsu för Helena Edfeldt från Gävle. två guldmedaljer, fyra silver och två bronsmedaljer har hon samlat ihop senaste åren. Det räckte för en plats i landslaget.
– Jag ser en stor möjlighet för mig att fortsätta utvecklas. Och så kan jag bli uttagen att få tävla i VM, säger Helena Edfeldt.
De flesta känner inte till att brasiliansk jiu-jitsu haft störst påverkan på modern kampsport sedan Bruce Lee.
På 1950 talet utvecklades den Japanska jiu-jitsun av Helio Gracie i Brasilien. Helio var en kortväxt och smal man. Han anpassade den japanska jiu-jitsun så att den skulle passa en mindre, svagare utövare. Resultatet blev brasiliansk jiu-jitsu.
För att bevisa hur effektiv denna kamsport hade blivit startade Helios son Rorion Gracie The ultimate fighting championship (UFC) 1993. En av Helios yngsta söner Royce Gracie blev familjens representant. Han lyckades obesegrad vinna tre av de första UFC galorna och därmed sattes jiu-jitsun på världskartan. Idag är UFC en etablerad sport och brasilianska jiu-jitsun en del som alla UFC-fighters tar hänsyn till. Graciefamiljen, som numera marknadsför familjens diet, lyckades på ett tydligt sätt visa vad som fungerade och idag tränas brasiliansk jiu-jitsu i alla svenska städer.
Peter Blackwell, ett av sveriges första svartbälten intervjuas i svt 2003.
– Det finns hur mycket som helst. Och man lär sig i princip något nytt varje dag. det finns oändligt med tekniker, säger Peter Blackwell.
Brasiliansk jiu-jitsu är idag en tävlingsorienterad kampsport som egentligen går ut på att få motståndaren att ge upp genom strypning eller ledlås. Men utövarna får även poäng för att kontrollera motståndaren i olika positioner.
När det gäller tävlingar siktar Helena Edfeldt mycket högt.
– Jag har varit och tränat på klubbar i Brasilien och i USA och tränat med den kvinnliga världsmästaren. Så jag siktar på världseliten, avslutar Helena Edfeldt.