17-årige Andreas Sten från Ljusne är en mycket hängiven sportfiskare, varje dag är han vid Ljusnans strand och fiskar. I det lilla samhället Ljusne finns inte mycket annat att göra enligt Andreas. Nu har EU-kommissionen föreslagit att stoppa all utplantering av odlad lax i älvarna runt Östersjön, och det oroar Andreas Sten.
– Det betyder en katastrof för mig, för det finns ingen lax att fiska då, och att åka till andra platser det blir för dyrt säger Andreas sten.
”Tar död på verksamheten”
Ljusnan har många kraftverk som sen dom byggdes satt stopp för fiskens naturliga instinkt att vandra uppåt i älven och fortplanta sig. Det har lett till att det idag inte finns någon vild lax i älven och så här ser det ut i alla reglerade älvar runt Östersjön. Bolaget Fortum som äger kraftverken här är skyldig att plantera ut odlad fisk i Ljusnan för att kompensera naturen och markägarna.
Och det är den här odlade laxen som sportfiskarna drar upp. Och på Ljusne sportfiskeklubb är man kritisk till förslaget.
– Det är bara odlad fisk vi fiskar, det tar död på hela verksamheten som vi har, säger Thomas Thyr på klubbens kansli.
Hot mot vildlax
Enligt EU-förslaget skulle också den odlade laxen vara ett hot mot den lilla vildlaxstam som finns kvar, men på sportfiskeklubben anser man att dom påståendena saknar grund.
-Det har vi svårt att se att den skulle vandra fel, ljusnelaxen är så präglad på Ljusnan att den inte går till andra älvar, säger Thomas Thyr.
Fler fiskevägar kan byggas
Havs- och vattenmyndighetens utredare Niklas Egriell, tror att förslaget kan leda till att det ställs krav på kraftverksbolagen att bygga fiskvägar förbi dammarna och kraftverken. Fler fiskvägar är en kontroversiell fråga eftersom det skulle innebära att mindre vatten gick genom dom inkomstbringande kraftverksturbinerna.
– EU-kommissions förslag att upphöra med utplantering med fisk som inte syftar till att få naturliga fiskebestånd, det kan innebära att fler fiskvägar måste byggas.
– Inom sju år ska utsättningen av odlad fisk upphöra om förslaget blir verklighet, men Sverige har framfört till EU att det är för kort tid för den här stora förändringen, säger Niklas Egriell.