Många drabbas av den pollenrika våren

Uppdaterad
Publicerad

Den pollenrika våren har gjort att ovanligt många drabbats av allergi.

Och det är inte alla somblir hjälpta av piller, sprayer eller vaccination.

Svårt vistas ute

PontusAppelqvist i Falun, har länge haft svåra besvär att vistas ute under pollensäsongen.

– Det rann inäsan, kliade i ögonen fruktansvärt mycket och jag kunde även få svårt attandas, säger han.

Pontus sökte läkarhjälp,men upplevde varken att mediciner eller vaccination hjälpte. Efter det provade hanen alternativ metod, som han tyckte gjorde skillnad.

Ska nollställa immunsystemet

Metoden kallas bioresonans-terapi,och ska nollställaimmunsystemet på elektrisk väg så att det inte hoppar igång i onödan.

Några garantier finns inte

Till allergikliniken i Borlänge kommer patienter från stora delar av Mellansverige.Dana Runsten är en av ett 40-tal terapeuter i landet som jobbar medbioresonans-terapi.

– Det finns förstås inga absolutagarantier, eftersom människor är olika. Men de flesta blir bättre, och vissa kanbli helt av med sina problem, menar Dana Runsten.

Finns inga vetenskapligarapporter

Men den etablerade sjukvården i Sverige använder inte den härbehandlingsmetoden.

– Vi vill baraanvända metoder som det finns vetenskapliga rapporter om för att kunna säga attde fungerar. Vi har inte kunnat hitta några sådana kring den här metoden, och därföranvänder vi inte den, säger Johannes Lindh, överläkare på allergimottagningenpå Falu lasarett.

– Vi känner intetill tillräckligt mycket kring den här metoden för att egentligen kunna säganågot om huruvida den fungerar eller ej, säger Johannes Lindh.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.