På Bollnäs bibliotek, på informationsbordet ligger kranier från de största rovdjuren uppdradade. Bredvid finns avtryck av tassar på dem. och ytterligare en bit längre bort ligger skinnen från djur som dött i trafiken eller i skyddsjakt. Den här eftermiddagen på Bollnäs bibliotek har Länsstyrelsen i Gävleborg och Rovdjurscentrat De 5 stora, sin informationskampanj. I en månad har de nu åkt runt och besökt länets samtliga kommuner och svarat på frågor från allmänheten om de stora rovdjuren; björn, varg, lo, järv och Kungsörn.
-Det behövs för rovdjuren är ofta en kontroversiell fråga. Djuren berör och väcker känslor och det är bra om människor får prata om sina känslor för rovdjuren, det säger en av Länsstyrelsens vilthandläggare Sara Lindqvist.
Hittils har närmare 300 personer varit intresserade och kommit till de platser som fått besök av rovdjursinformatörerna. Vargen är den kanske känsligaste frågan och har skapat en polariserad konflikt mellan för och emot. Men hpå träffarna märker informatörerna inte av den poliariserade konflikten. Det intygar Linda Thelin från forskningscentrat De 5 stora.
– Det är väldigt sällan vi stöter på folk som är aggressiva eller så. Utan det är bra diskussioner och vi får höra olika sidor av samma sak. Människor påverkas olika beroend epå var man bor och hur man lever, säger Linda Thelin.
Häromdagen beslutade riksdagens politiker om en ny rovdjurspolitik, det vill säga hur många rovdjur vi ska ha av varje art för att stammarna ska kunna bevaras. Antalet rovdjur som behövs är enligt beslutet, betydligt färre än de djur som faktiskt finns i skogarna. Många har därför förhoppningar om att det nu kommer att skjutas många fler vargar, lo, å björn genom licensjakten. En av dem är jägaren Erik Olnils från Bollnäs som är glad att det nu finns ett tydligt politiskt mål i rovdjursfrågan.
– Ja jag hoppas att det får ettpositivt mottagande, så det inte blir alltför mycket bråk och överklaganden så att vi får en bra förvalting.
Och du hoppas det blir jakt nu?
– Ja förhoppningsvis, säger Erik Olnils.