Maten får bli mer närproducerad

Uppdaterad
Publicerad

Den billigaste maten var för dålig. Nu tvingas kommunerna i Västerdalarna backa från kravet att köpa in den billigaste maten till skolorna och till äldreboenden.

Efter stora protestester får ett lokalt företag i stället leverera en del av maten – grossistens mat var helt enkelt för dålig.

 – Folk protesterade och det lönar sig, säger charkföretagaren Mikael Karelius i Lima.

Det blev våldsamma protester i höstas när det stod klart att kommunerna i Västerdalarna hade valt att köpa in köttvaror från ett stort grossistföretag.

Det lokala slakteriet i Lima, som främst är känt för sin korv, ratades efter 16 år och inga andra lokala företag kunde heller konkurrera om köttpriset.

Stor proteststorm

Personal, föräldrar och till och med Svenska kyrkan gav sig in debatten och krävde ändring.

Och i dag har protesterna gett resultat, kommunerna tvingas delvis backa. Den billigaste maten, och den billigaste korven, var helt enkelt för dålig.

 – De kunde inte leverera falukorv av rätt kvalitet, därför får vi nu ta den från en lokal företagare som vi jobbat med tidigare, säger Ann Karlsson, kostchef vid Vansbro kommun.

– Det var en stark opinion som ville ha vår korv och då fick de ge med sig. Det känns jäkligt bra, säger charkföretagaren Mikael Karelius i Lima.

Hårda regler att följa

Det såg ut som Davids kamp mot Goliat. Kommunerna är innerst inne måna om de lokala företagen men ändå hårt pressade av att, enligt lagen, välja den billigaste maten.

De små företagen använder i sin tur ofta bättre råvaror, men tvingas därför också ta mer betalt.

Och nu kommer genombrottet med hjälp av något så lokalt som falukorv, eller limakorv som den heter i Lima.

 – Man tycker att falukorv vore en enkel sak att leverera, men det klarar inte de stora företagen, säger Ann Karlsson.

Nu ska korv levereras från Lima till Vansbro kommun och till Malung-Sälens kommun under två år framåt. Det kan tända ett hopp för andra små företag som vill konkurrera med högre kvalitet vid offentliga upphandlingar.

 – Det känns underbart att få bra råvaror och det klarar inte de stora företagen av. Jag vill verkligen värna om de små leverantörerna och hoppas att de framöver känner att de kan handla med oss som är ganska stora aktörer, säger Ann Karlsson.

Hon ger ännu ett exempel på hur Vansbro kommun har kunnat välja ett lokalt företag.

– Vi krävde färskt bröd och det kunde bara det lokala bageriet leverera, säger Ann Karlsson.

Hon menar att lagstiftningen redan i dag ger kommunerna möjlighet att bättre styra upphandlingarna.

Om två år ändras lagen så att ska bli ännu lättare att ta lokala hänsyn vid upphandlingar.

Men korvhandlaren i Lima kan nästan inte förstå att det här redan har hänt.

– Nej, det här trodde jag aldrig. Jag trodde inte att vi skulle komma tillbaka. Men folk har ju protesterat och det lönar sig tydligen, säger Mikael Karelius.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.