Missnöjda jägare men ingen vargdebatt

Uppdaterad
Publicerad

SVT Gävledala fortsätter att berätta om vargsituationen i vårt grannland Lettland.

Lettiska fårbönder har stora problem med vargar och sätter sitt hopp till jägarna för att kunna minska vargstammen. Om det berättade SVT Gävledala i det första reportaget där vargsituationen i Lettland och Sverige jämfördes.

I Lettland finns det som mest mellan 500 och 600 vargar på en yta som är mindre än den vargrika regionen i Sverige – dvs Dalarna, Gävleborg, Värmland och Örebro län. Och i Lettland är befolkningen dubbelt så stor som i den svenska vargregionen.

Mat lockar till varginvandring

Vargjakt förekommer nio och en halv månad om året i Lettland och senaste sköts 247 vargar i landet – dvs ungefär halva landets vargstam sköts av. Men på ett år har stammen fördubblats igen, pga naturlig förökning samt invandring från Ryssland och Vitryssland. I Lettland finns det nämligen gott om mat för vargarna, vilket lockar dem till landet.

Jaktkvoten ökade till 250 djur

Myndigheterna i Lettland beslutade nyligen att 250 vargar skulle få skjutas vid den senaste jakten – en ökning me 50 djur. Men trots det är jägarna inte nöjda:

–Det borde inte finnas någon  över gräns för avskjutning. Det går inte att utrota vargen helt, säger jägaren och jaktledaren Stefans Spridzans.

Större acceptans för vargen

Att jakten på varg är helt fri under nio och en halv månad på året tycks ändå ha lett till en större acceptans för vargen. Det finns inte så mycket information i tidningarna om vargar. Bara när vargarna räknas eller om det skett något angrepp mot tamdjur men det är långt ifrån varje vecka det står något om vargar.

Minimerad risk för tjuvjakt

Den fria vargjakten innebär också att man minimerat risken för tjuvjakt. Det är dessutom stränga straff för att skjuta en varg under spärrtiden som pågår nu från april till mitten av juli. För den som ertappas är i princip jägarkarriären över. Man får böter, vapnet konfiskeras och man får aldrig ha vapenlicens igen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.