Det är försvarets krav på vindkraftsverksfria områden för flygövningar som ligger bakom beslutet.
Redan 2008 vann Älvdalens kommuns bygglov för de fem vindsnurrorna laga kraft. Men det gick inte oproblematiskt utan hade överklagats under många år. Men med både godkänd miljöprövning och vad som uppfattades som ett positivt remissvar från Försvaret, samt kommunens gällande bygglov satte O2 Vindkompaniet igång bygget och snurrorna driftsattes 2011.
Men enligt Jan Olof Dahlin på O2 Vindkompaniet har Försvaret sedan ändrat sig och det har lett fram till att regeringen nu rivit upp bygglovet.
På Försvarsmakten har man dock en annan uppfattning. Enligt Jakob Gille på Högkvarteret har man bara fått förhandsförfrågningar av O2 Vindkompaniet och man har inte någon officiell remissförfrågan innan Älvdalens kommun beviljade bygglovet 2008. Jakob Gille vill inte uttala sig om konsekvenserna av regeringens beslut, men säger att det är viktigt att en tillståndprövning sköts korrekt och att alla berörda instanser får yttra sig.
Och nu går alltså regeringen på Försvarets linje och beslutar att bygglovet inte kan anses ha vunnit laga kraft, trots att det dröjde ända till våren 2010 innan Försvaret skickade in en formell skrivelse om att man inte kunde acceptera vindkraftverken på Granberget.
Regeringens beslut är undertecknat av civil- och bostadsminister Stefan Attefall. Ministern vill dock i nuläget inte kommentera regeringens beslut ytterligare utan hänvisar till skälen i själva beslutet. Ministerns pressekreterare Petra Kjellarson, betonar dock att regeringens beslut inte handlar om ifall man ska ha vindkraftverk på Granberg, utan att beslutet gäller om lagstiftningen följts, eller inte.
Frågan är nu vad som kommer att hända med de snurrande svartbyggena. Sedan vindkraftverken på Granberg uppfördes har kravet på bygglov för vindkraftverk slopats. Nu krävs enbart miljöprövning och i förekommande fall godkännande från Försvarsmakten.