Paddlar i iskallt vattet

Uppdaterad
Publicerad

Forspaddlaren Erik Garmo från Falun har kameran som ständig följeslagare. Något som resulterat i ett internationellt pris för en film av det mer kyliga slaget. Kortfilmen Cold har fått stor uppmärksamhet  världen över.

24-årige Erik Garmo har länge hört till den svenska eliten i kanotslalom, han har blivit Svensk mästare i princip alla grenar det tävlas i. Och under alla oändliga träningstimmar har han dokumenterat paddlingen och lagt ut på nätet.

– Det är kul att kunna dela med sig av de många platser man varit på. ofta handlar det om extrema miljöer som till exempel Förenade Arabemiraten eller långt ut i den svenska vildmarken, säger Erik.

De bilder som fått störst genomslag hittills är däremot filmade hemma i Falun. Kortfilmen Cold filmade Erik när han och kompisen, den OS-satsande Isak Öhrström, tränade i -16 graders kyla.

– Vi tränar ju året om, trots att vi har det här klimatet, för många är det ovanligt, säger Erik.

Pris på filmfestival

Filmen har delats av kanotklubbar världen över och kommentarerna har inte låtit vänta på sig.

– Många i världseliten har sagt att de aldrig ska klaga mer på väderförhållandena efter att ha sett Cold.

I höstas hörde en Spansk internationell filmfestival av sig och ville att Cold skulle vara med. Erik gav sitt medgivande och tänkte inte så mycket mer på saken. Några månader senare fick han dock en statyett och som han säger ”ansenlig summa” pengar på posten. Han hade vunnit första pris i sin kategori.

Paddlar året om

Är det verkligen så att ni paddlar i så många minusgrader, eller gjorde ni det för filmens skull?

– Vi paddlar året om. Jag brukar säga att det går någon slags gräns vid minus 15 grader, för där tynger isen ner utrustningen såpass att tekniken blir lidande, säger Erik.

– Samtidigt är det mycket bättre att paddla än att hoppa över. Tekniken skulle bli mer lidande om vi hoppade över träningen alla kalla vinterdagar vi har här i Sverige. Som allra kallast har jag paddlat i minus 27 grader.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.