Rektor hyllade örfilar

Uppdaterad
Publicerad

Nu granskas rektorn av arbetsgivaren, kan bli arbetsrättsliga åtgärder.

Att örfilar är världens mest framgångsrika pedagodiska metod – det påstod rektorn på Svågadalens skola i en diskussionstråd på Facebook. Det tillsammans med en rad andra provocerande inlägg har gjort att han nu är mycket ångerfull.

– Jag har gjort en fruktansvärd dumhet och det är något som jag ångrar djupt, säger han till Gävledala.

Fredrik Röjd är förutom rektor också platschef på förvaltningshuset i Svågadalen. Han har även politiska uppdrag i form av ersättare för moderaterna i utbildningsnämnden i Ljusdal, men det var i egenskap av privatperson som han skrev inläggen på facebook, hävdar han.

– Jag tänkte inte alls i egenskap av rektor och det är också problemet. I en stund av infall tänkte jag som privatperson och lät mig bli personligt engagerad i en debatt, säger Fredrik Röjd.

Från kommunledningens håll har man reagerat starkt på det som har inträffat. Händelsen ska utredas och se om det utifrån anställningsavtalet och de villkor som gäller för kommunanställda bör leda till någon åtgärd.

– Det är en fråga som är känslig eftersom det också har med yttrandefrihet att göra. Det är en sak att agera som anställd och en annan att yttra sig men vi ser allvarligt på det här, säger Bengt Friberg, kommunchef i Hudiksvalls kommun.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.