Foto: SVT

Hyllade kvinnokönet med konstverk

Uppdaterad
Publicerad

Att det är den internationella kvinnodagen vet de flesta om, men i bland annat Borlänge uppmärksammas också den internationella vaginadagen.

---- OBS – Tillbakablick från 8 mars 2013 ----

Från många håll i världen hör vi om gruppvåldtäkter, kvinnor som far illa och utnyttjas på många olika sätt.

Internationella kvinnodagen 2016

I Sverige har också näthatet brett ut sig, där det kvinnliga könet svartmålats och blivit ett sätt att förnedra kvinnan.

Barnmorskan och konstnären Birgit Linderoth från Falun, vill att det kvinnliga könet ska få högre status, något som hon hoppas att utställningen Vagina art, ska bidra till.

– Jag vill lyfta upp och hedra alla kvinnor och deras underliv för de blir ofta nedvärderade. Sexualiteten och menscykeln är en viktig del av livet och värt att hedras. Eftersom det är lite det motsatta i samhället idag. Vi har hört om näthatet och att man kan säga ”jävla fitta” till nån, säger Birgit Linderoth. 

Utställningen som består av ett tjugotal konstverk föreställande vaginor av olika färg och form, har pågått en tid och avslutas i och med internationella kvinnodagen och den internationella Vaginadagen.

– Jag tycker egentligen att vi ska ha den här dagen alla dagar, det finns en ojämlikhet, lägre löner, att man inte kan gå fritt och bli utsatt för saker och ting, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Internationella kvinnodagen 2016

Mer i ämnet