Vården av Bergwall fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Friande domar i de sista mordfallen innebär inte att Sture Bergwall släpps fri.

Då inleds hans kamp i rätten om att få komma ut från Säters sjukhus.

Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, dömdes första gången till sluten rättspsykiatrisk vård 1970. 1991 dömdes han åter till vård, med särskild utskrivningsprövning.

Året därpå var han på väg att släppas, men började då att erkänna mord. Vården har sedan dess omprövats av förvaltningsrätten var sjätte månad.

Fallet Thomas Quick

Senast för två veckor sedan skrev överläkaren en rekommendation om att vården ska fortsätta. Risken för ”återfall i våld utanför institution” bedöms som hög.

Rätten ska övertygas att Bergwall är frisk

— Omprövningarna är en ren skådeprocess. Vi inser att så länge han har morddomarna på sig finns det ingen möjlighet att få honom utskriven, säger Thomas Olsson, Bergwalls advokat.

Först när Bergwall friats slutgiltigt kommer Olsson att ta in egna experter för att övertyga rätten om att Bergwall är frisk.

Jan Cederborg, verksamhetschef vid den rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena, kommenterar inte fallet Bergwall.

— Men det är viktigt att komma ihåg att patienter kan ha andra brott med i bagaget, som kanske inte är lika allvarliga, men som tillsammans med sjukdomen, eller störningen, gör att det är just rättspsykiatrisk vård som behövs, säger han.

Fakta

Utskrivningsprövning

De flesta som frihetsberövats med stöd av lagen om rättspsykiatrisk vård har särskild utskrivningsprövning. De har, vid en rättspsykiatrisk undersökning, bedömts vara så allvarligt psykisk störda att störningen i sig medför risk för återfall i allvarlig brottslighet.

Utskrivningsprövningen innebär att alla beslut om frigång, permission och utskrivning beslutas av förvaltningsdomstol, inte av den enskilde överläkaren. En stor del av materialet rätten har att ta ställning till kommer från den klinik där patienten vårdas.

Vid prövningarna tar man bland annat ställning till risken för återfall i allvarlig brottslighet.

Källa: Socialstyrelsen (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Thomas Quick

Mer i ämnet