Krav på mer resurser till ambulansen

Publicerad

Det råder ambulansbrist i Dalarna och Gävleborg. På SOS Alarm vill man nu att landstingen lägger mer resurser på ambulanssjukvården och att sjukvården tänker till när de beställer ambulans.

Behovet av ambulans har ökat markant på senare år. Antalet ambulanser i drift är däremot i princip oförändrat. Behovet av ambulanstransporter har ökat medan antalet ambulanser är oförändrat.

– Vi har många fler uppdrag idag, och det ökar hela tiden. Befolkningen blir äldre och alla vill åka ambulans, säger SOS-operatören Jonas Hållen.

Fler passningsuppdrag

SOS i Falun dirigerar ambulanstrafiken över både Dalarna och Gävleborg. I dagsläget krävs ett omfattande pussel för att få ambulanserna att räcka till över hela området. De så kallade passningsuppdragen har blivit fler.

– Vi får ofta skicka ambulanser som täcker upp i områden där det har blivit tomt på grund av en långtransport, ibland måste vi kontakta ambulanscheferna ute i länen och be dem kalla in ledig personal för att  bemanna upp fler ambulanser, berättar produktionschefen Håkan Danielsson på SOS Falun.

– Vi hör ju från ambulanssjukvården att övertiden har ökat på grund av det här.

SOS behöver helt enkelt fler ambulanser att dirigera, men man menar även att sjukvården måste bli bättre på i vilket läge de beställer ambulans.

– Ambulanssjukvården är ju inte någon taxirörelse, utan en högspecialicerad sjukvårdsinrättning. Men vi har dagligen, från till exempel Akademiska sjukhuset i Uppsala, många onödiga transporter som vi får skicka ut ambulanser på istället för sjuktransporter och som gör att vi får brist här hemma, menar Danielsson.

Ambulans via webben

Sedan en vecka tillbaka försöker man nu få sjukhusen att tänka till när de beställer transport. SOS har infört en webbeställning för sjukvården, där man måste tänka till om vilken transport den aktuella patienten egentligen behöver. Har patienten ett vårdbehov ska hen ha ambulans, annars till ex sjuktransport.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.