Fler elever i Halmstad än tidigare är i år obehöriga till gymnasiet. Foto: TT

120 obehöriga elever får stöd

Publicerad

De omkring 120 niondeklassare i Halmstad som inte fick behörighet till gymnasiet får nu särskilt stöd.

De obehöriga eleverna är fler än tidigare. I år är det 12,5 procent, var åttonde niondeklassare, som inte har behörighet till gymnaiset. I fjol var det åtta procent, skriver Hallandsposten.

– Från och med den här terminen så har vi organsierat om så att vi bättre kan ta hand om obehöriga elever, säger Klas Jacobsson, kvalitetsutvecklare på kommunen till tidningen.

Åtta ämnen

För att bli behörig krävs godkänt i minst åtta ämnen varav tre måste vara matematik, engelska, svenska eller svenska som andraspråk.

Obehöriga elever erbjuds stöd på de så kallade introduktionsprogrammen som från och med i år finns på alla kommunala gymnasieskolor i Halmstad.

Blanda klasser

– Tidigare gjorde vi egna klasser av dem som saknade behörighet, men vi insåg snabbt att det är rätt så dumt. Nu försöker vi blanda. De som saknar behörighet i något ämne kan börja i en klass på det program de vill läsa, men läser parallellt in de kurser de saknar, säger Klas Jacobsson.

De som saknar godkänt betyg i flera ämnen finns program som Yrkesintroduktion eller Individuella programmet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.