Åtalas för grovt brott i dynamithärvan

Uppdaterad
Publicerad

Ett halvt ton dynamit hittades i ett bostadshus i Falkenbergs kommun. I dag åtalades de två män, 41 och 30 år gamla, som stått misstänkta för inblandning i den uppmärksammade dynamithärvan.

Åklagaren menar att det för båda männen rör sig grovt brott mot brandfarliga och explosiva varor. Det ska bedömas som grovt dels med hänsyn till den stora mängden sprängämne och typen av sprängämne, dels på grund av att sprängämnena förvarats i och intill ett flerbostadshus, samt på platser som varit lättillgängligt för andra, men också med hänsyn till risken för att sprängämnena skulle komma till brottslig användning.

Båda männen har erkänt omständigheterna.

Sprängmedelgömma i Falkenberg

– Det kan man kanske förvänta sig i ett sådant läge när de blivit tagna på bar gärning, så att säga, säger åklagaren Jon Lindahl till SVT Nyheter Halland.

Stal dynamit

Den 41-åriga mannen åtalas för stöld som bör ses som grov eftersom mannen misstänks ha stulit dynamit på sin arbetsplats och det rör sig om sprängmedel som kräver särskilt tillstånd. Åklagaren menar också att det funnits en risk för att sprängämnena skulle komma till brottslig användning.

Men den delen utredningen om att dynamiten skulle kunna vara del i en brottslig plan har åklagaren nu lagt ned.

– Vi har utrett det här brett och ville utesluta att man har haft en konkret brottsplan, och det har vi slått fast, att så har det inte varit utifrån vad vi kunde hitta.

Grovt häleri

Åklagaren vill dock visa rätten att det fanns risk för att dynamiten skulle kunna användas i brottssammanhang för att häleribrottet som den 30-åriga mannen åtalas för ska kunna bedömmas som grovt häleribrott.

– Jag menar att det måste lyftas fram under rättegången om man säljer till en person som kanske är kriminellt belastad sedan tidigare eller som har uttryckt vissa åsikter som gör att man skulle kunna ha fog för att tro att man skulle kunna använda sprängämnet till någonting, säger åklagaren Jon Lindahl till SVT Nyheter Halland och menar att rätten har att pröva om det har betydelse för risken att komma till brottslig användning.

Åklagaren yrkar även på grovt häleri eftersom sprängämnet kräver särskilt tillstånd och att gärningen därför har varit av särskilt farlig art.

Det blir inget åtal för den före detta SD-politiker som inledningsvis var misstänkt för inblandning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprängmedelgömma i Falkenberg

Mer i ämnet