Fårägare går samman mot rovdjur

Uppdaterad
Publicerad

Oroliga fårägare ställer krav på landets myndigheter för att kunna skydda sina hjordar mot rovdjur. Förenklad skyddsjakt och högre bidrag är några av kraven. I Mahult utanför Simlångsdalen hölls därför en fårvaka under torsdagkvällen.

– Man går helt enkelt ut i sina fårhagar och vakar över sina djur. Det här är kanske det enda sätter för oss fårbönder att hålla koll på våra djur, säger Mia Hedberg, ordförande i Hallands fåravelsförening.

Växande rovdjursstam

Fårägarna upplever att en växande rovdjursstam hotar deras verksamhet, trots att det inte finns något vargrevir här.

– Med en växande vargstam så kommer det också att bli mer vandringsvargar som vandrar söderöver, säger Mia Hedberg.

Ska inte vargen få finnas i den svenska faunan?

– Vi har aldrig påstått att vargen aldrig ska finnas. Det handlar mer om att vi har uppnått en gynnsam bevarandestatus. Och nu handlar det om att man ska förvalta den stammen som finns, och det måste ske med licensjakt och skyddskjakt, säger Mia Hedberg.

Dyrt skydda fåren

Men det handlar också om kritik mot att kostnaderna för skydda djuren med rovdjursstängsel är höga och didgragen begränsade.

Fårbonden Nils Östen Nilsson har investerat många tusenlappar på sitt.

– Det finns ju ingen ekonomi för fårbönder att bekosta detta helt själva och då hoppas man att landsbygdsprogrammet är villiga att skjuta tilll pengar för att kunna sätta upp ett sånt här stängsel, säger han.

Länsstyrelsen har förståelse

På länsstyrelsen, där man bland annat handlägger skyddsjaktsärenden, har man en viss föreståelsen för kritiken.

– Vi måste samverka i de här frågorna för jag tror inte att vi har någon motsatt åsikt egentligen. Det handlar om hur man på bästa sätt ska kunna freda sig mot ett rovdjursangrepp, säger Martin Broberg, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.