– Patienterna ville träffa läkaren mer så nu kommer läkaren ut och fikar på avdelningen en gång om dagen. Det är sådana småsaker som vi har jobbat med, säger psykiatrisjuksköterskan Jane Wilms.
Inom psykatrin används tvångsåtgärder när en person anses vara farlig för sig själv eller andra människor och inte frivilligt låter sig vårdas. Att spänna fast personer i händer och fötter (att bälta), eller tvångsinjicera läkemedel mot personers vilja är vanliga former av tvång.
På avdelning 26 inom psykatrin i Halmstad har man arbetat målmedvetet för att minska antalet tvångsåtgärder.
Patienter mer delaktiga
Under en period för två år sedan då 108 patienter lades in tog man till tvångsåtgärder vid 19 tillfällen. Under samma period i fjol var antalet tvångsåtgärder sju. Samtidigt var det något fler som lades min under den perioden.
–Vi har också jobbat mer med att patienten ska vara mer delaktig i beslut kring exempelvis mediciner och att vi har en dialog kring det. Och vi har tagit med anhöriga så att dom får vara med som en del i vårdkedjan, säger Lena Söderby, överläkare i psykiatri vid psykiatrin i Halland.
Det som har minskart mest är just injektioner och bältesläggningar.
– När vi märker att en patient verkligen behöver en injektion så går vi inte bara in och ger den. Vi pratar med patienten och för det allra mesta lyckas vi ge sprutan utan tvång, säger Lena Söderby.
Enkätundersökningar som har gjorts på avdelningen visar att 62 procent av patienterna nu tycker att de är delaktiga i vården, jämfört med tidigare 32.
Och även personalen tycks vara nöjda.
– Det är alltid lite svårt i början att få med sig alla i en arbetsgrupp. Men senare och när man såg resultatet blev ala nöjda, säger Jane Wilms.