Joanna skrev en bok till dem vars anhöriga inte orkade leva längre. Foto: SVT

Skrev en bok om dem som inte orkade leva

Publicerad

Många anhöriga till personer som tagit sitt liv känner att människor runt omkring dem tystnar. En tystnad som nu ska brytas genom en bok.

Zandra Johansson tittar ut över vattnet. Havet var en stor del av hennes son Pers liv. Han köpte en segelbåt som han och hans lillasyster Marie seglade i strax innan hon dog i en astmaattack, 19 år gammal. Hon hade varit väldigt allergisk hela sitt liv och hennes familj hade fått lägga stort fokus på henne. Per mådde inte bra och nio år efter Maries död tog han sitt liv, 30 år gammal.

– Det blir mycket mer skuld på ett svårare och djupare sätt när ett barn tar sitt liv. Men omgivningens reaktioner bli också annorlunda. Det går lättare för omgivningen att prata om när någon dör i till exempel ett astmaanfall. Medan när någon tar sitt liv så blir det så laddat. Och då blir man tyst, säger Zandra Johansson till SVT Hallandsnytt.

Hon berättar att tystnaden var svår, att hon ville prata lika mycket om Pers död som Maries.

– Även som till exempel farmor och mormor, bror och syster blir man tyst. Och det är jobbigt, säger Zandra Johansson. 

Saknade en bok till anhöriga

Onsalaförfattaren Joanna Björqvist har skrivit boken ”Våra älskade orkade inte leva”. Där hon intervjuat anhöriga till människor som tagit sitt liv.

– Det fanns ingen bok som riktade sig just till anhöriga till någon som tagit sitt liv. Jag tyckte att det ämnet var så viktigt att det behövde finnas en bok då många anhöriga upplever att de är väldigt ensamma. Och då tänkte jag att den boken ska jag skriva, säger Joanna Björqvist till SVT Hallandsnytt.

Vill hedra sin son

För Zandra Johansson var det viktigt att vara med i boken, trots att intervjuerna var tuffare än hon trodde. Men hon kände att det var ett sätt att hedra sin son. Och hon hoppas att hon kan ge andra anhöriga lite hopp, speciellt de som nyligen drabbats.  

– Jag trodde själv att jag aldrig skulle skratta mer i hela mitt liv men jag skrattar i dag och tycker att livet är värt att leva så jag vill trösta de nydrabbade anhöriga och hoppas att det inte blir fler.

Här kan du söka hjälp

Mår du dåligt? Det finns hjälp att få.

Du kan till exempel kontakta Nationella hjälplinjen på 020-22 00 60.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.