Sedan 2013 är det nästan fritt fram med svävande lyktor i Sverige. Innan dess krävdes ett godkännande från transportsstyrelsen. Dagens regler är att lyktorna får vara maximalt 100 cm höga och som mest får 50 lyktor släppas i väg per gång. Om du bor nära en flygplats finns det ytterligare regler att förhålla sig till.
Lyktan har blivit en populär ersättare till de naturovänliga fyrverkerierna. Men det finns problem. Räddningstjänsten varnar för att vinden kan driva lyktan mot tätbebyggda områden, torr skog eller andra brandfarliga platser. Ett annat problem är stålkonstruktionen som kan orsaka svårt lidande för kor som kan få i sig stålrester från lyktorna.
Hamnar i fodret
– Om lyktorna far i väg och landar på en åker, där man skördar gräs, så är det lätt hänt att de åker med skördemaskinerna och tillslut hamnar i fodret till korna till exempel, säger Henrik Arnesson som är lantbrukare i Vallda utanför Kungsbacka.
Vad händer då?
– Kon får ju något man kallar för vasst då. Det blir en bukhåleinflammation. De små stålbitarna kan vandra igenom magen när musklerna dras ihop så det kan bli rätt otäcka skador och ett väldigt lidande för kon, säger han.
Henrik Arnesson skördar gräs som han säljer, men han har det också som foder till de egna korna. En gång behövde han avliva en ko som var drabbad av vasst och vid flera tillfällen har han hittat stål från lyktor som landat på hans åkrar.
Problem med aluminiumburkar
– Det är precis samma problem som när folk slänger aluminiumburkar som hamnar på åkrarna. Det går oftast inte att upptäcka när man kommer i en stor skördemaskin, säger Henrik Arnesson.
Har du något råd till dem som planerar att släppa i väg lyktor nu under nyårshelgen?
– Problemet är ju ståltråden, oftast den delen som håller själva ljuset. Men det finns varianter som är helt nedbrytbara i trä, så välj en sådan, säger Henrik Arnesson.