– När gjorde studien med tunnelarbetarna, hittade vi akrylamid även i kontrollpersoner som befann sig långt ifrån Hallandsås, säger Margareta Törnqvist, professor i miljökemi vid Stockholms universitet.
Hon ingick i gruppen som följde tunnelarbetarna efter Rhoca Gil-skandalen 1997. Fem år senare gick Livsmedelsverket ut med stort larm om akrylamid i stekt och friterad mat som chips och pommes frites.
Larmet fick stort internationellt genomslag där bland annat Världshälsoorganisationen WHO kallade till stormöte efter den svenska forskningen.
Högre risk med låga doser länge
Larmen var en direkt följd av tunnelundersökningen och de upptäckter som gjordes där.
– Vi insåg att de här kontrollpersonerna var exponerade av akrylamid hela livet, även om det var låg nivå, blir den sammantagna risken högre än de högst exponerade arbetarna i tunneln. Vi kom fram till att det kom från maten. Men det finns också i tobak. Cigarettrökare har också nivåer av akrylamid i blodet, säger Margareta Törnqvist.
Akrylamid ett cancerogent ämne
Studien mynnade ut i att forskarvärlden delades i två läger. Cancerrisken hade bedömts genom att råttor utsatts för akrylamid. Året efter presenterades en studie som visade att det inte finns belägg för att mat med akrylamid kan orsaka cancer.
Ytterligare några år senare kom en ny studie som slog fast att det ändå kan det.
Rhoca Gil eller chips, vilket är farligast?
– Det beror på hur man exponeras, Rhoca Gil intar man ju inte på det sättet som med mat. Man får hela tiden tänka på vilken dos man får i sig. En liten dos över lång tid kan ha samma risk som en hög dos under kort tid när vi talar om cancerrisken. När det gäller nervskador är det snarare så att en hög dos under kort tid ger större risker än en låg dos under lång tid.
Faktaruta: Akrylamid kan orsaka…
… nervskador. Höga doser av akrylamid kan orsaka skador på perifera nervsystemet. I extrema fall kan det orsaka förlamningar, som i fallet med korna på Hallandsås.
… cancer. Att långvarig exponering av akrylamid kan orsaka cancer har visats i djurförsök. Men det har i forskarvärlden varit delade meningar om samma cancerrisk gäller för människor.
… sterilitet. Eller reproduktionstoxiska effekter, som det uttrycks på forskarspråk.