Jonas Wiman från Varberg är just nu ute på skolturné med projektet ”Barn föds inte med fördomar”. Foto: SVT

Vill motverka fördomar om funktionsnedsatta

Uppdaterad
Publicerad

Genom att besöka skolor och berätta om sin vardag ska några varbergare med funktionsnedsättning öka förståelsen och motverka fördomar.

Både husdjur och kärlek hanns med att diskuteras i veckan när fjärdeklassarna på Bockstensskolan i Varberg fick fint besök. Det är några Varbergare med funktionsnedsättning som reser runt i skolor och berättar om sin vardag i projektet ”Barn föds inte med fördomar”.

”Har ni några husdjur?” frågar Rojina Nazari. Hon går i fyran och för ett tag sedan såg hon Trollkarlen från Oz med Glada Hudik-teatern. Denna dagen har hon och hennes klass besök av ett annat gäng och hon passar på att fråga allt hon är nyfiken på.

– Ja, jag har haft en katt som hette Bamse, berättar Jonas Wiman.

Han och hans kompis Ingrid Sjölin har båda en funktionsnedsättning och de åker runt i skolor i Varberg och berättar om sina liv.

Ska förebygga fördomar

De är en del av projektet ”Barn föds inte med fördomar” som Arbetscentrum på Varbergs kommun driver och vars syfte är just att förebygga fördomar mot personer med funktionsnedsättning.

– Det var kanonbra. Barnen var coola, säger Ingrid Sjölin.

Både Jonas och Ingrid tycker att det är nervöst och pirrigt varje gång de ska ställa sig upp och prata men det går lättare för varje gång.

– Ja, jag är modig nu och det är en bra grej för mig, säger Jonas Wiman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.