Att kommunerna resonerar olika möter kritik från facket.
– Det är ett bekymmer. Om vi ska komma tillrätta med problemen i svensk skola och utveckla det som är bra till att bli ännu bättre. Då krävs det att vi går framåt tillsammans, säger Sten Hagberg som är ordförande i Lärarnas Riksförbund i Halland.
När tjänsterna infördes i Göteborg förra året var det också på visstid. Men inför nästa läsår blir det tillsvidaretjänster.
– Vi behöver hitta former som gör yrket mer lockande, och att man är med i ett utvecklingsarbete på skolorna som vi tror på, säger Stig Santa som är avdelningschef för utbildning i Göteborgs kommun.
Sedan början på detta läsåret har fem av sex Halländska kommuner förstelärare i de kommunala skolorna. Inför nästa läsår kommer man att anställa ännu fler i samtliga kommuner.
Endast Laholm
Men det är endast Laholms kommun som gör tjänsterna tillsvidare. I de andra kommunerna är tjänsterna på visstid på runt två år. Dels vill man utvärdera vad tjänsterna tillfört undervisningen men man känner sig också osäker på om staten fortsätter att ge pengar till tjänsterna.
– Vi har sagt att det beslutet kommer vi att ta när vi får besked från regeringen hur de ska hantera statsbidragen även fortsättningsvis, säger Maria Wirén som är utvecklingschef på Varbergs kommun.
– 2016 kommer vi att göra en utvärdering. Vi tycker det är viktigt att utreda effekten av det vi gör. Sedan är vår ingång att fortsätta med förstelärare. För vi tycker det är viktigt och vill satsa på det, säger Maria Wirén.
Facket är kritiska
Men på facket säger man att hela syftet med förstelärartjänsterna går förlorad om kommuner inte tänker långsiktigt. Ordförande för Lärarnas Riksförbund tycker det är synd att kommunerna inte litar på statens intentioner.
– Det är beklagligt. Staten kan inte bli mer tydlig om att det här är något man kommer att satsa på och det finns en politisk enighet om det här. Vi ser ingen anledning att tveka om det, säger Sten Hagberg på Lärarnas Riksförbund.