Förskolebussen kan lösa Helsingborgs lokalbrist

Publicerad

Specialinredda bussar kan bli lösningen på Helsingborgs skriande behov av förskolelokaler. Den modellen har Lund har haft i tre år.

2011 köpte Lunds kommun sina tre första förskolebussar. Idag har de blivit fem. 

SVT Nyheter Helsingborg besökte förskolan Tåget i Stångby  och tog en tur med barnen och förkolelärararna.

– Eftersom vi har haft ett hårt tryck i Stångby och barnantalet  har varit enormt högt, så ser vi det som ett jättebra verktyg för att tömma av lokalarna, säger förskoleläraren Åsa Thornander.

Föräldrarna verkar vara nöjda och tycker att det är roligt för barnen.

– Det var en stor faktor när vi skulle välja förskola. Vi tycker att det är mycket positivt att barnen åker iväg och se lite annat, säger Anna Lanker som har sitt barn på förskolan.

Ny plats varje dag

 Barnen får lyssna på musik under utflykten. Deras rullande förskola kör varje dag i 20 minuter till en plats – oftast i naturen.

– Det är jätteroligt med bussen, säger dagisbarnet Sam Daginder.

Vad är det som är roligt?

– När man leker och lyssnar på musiken.

 Förskolelärarna jobbar med utomhuspedagogik med barn i åldrarna tre till fem år för att komma ut i naturen,  leka, lära och utforska.

– Läroplanen finns inte bara i verksamheten på förskolan utan det finns även med oss på bussen. Idag har vi luppar och böcker med oss ut. Vi letar efter insekter och ska ta reda på information och fakta om dem, säger förskolelärare Stephani Ström    

Kök, toalett och skötrum

Förskolebussen är specialbyggd och är utrustad med samma grundfunktioner som finns i en riktig förskola. Där finns finns kök, toalett och skötrum.

– Barnen kan rita, leka och läsa. Vi gör många saker  inne i bussen som man gör på en vanlig förskla, säger Åsa Thornander

Det är inte samma barn som åker ut i naturen varje dag utan de delas in i grupper.

– Förskolebussen är som ett extra rum gentemot utegården där vi kan uppleva andra miljöer som till exempel skog, sjömiljöer och stranden, säger Johnas Nilehaak, förskolelärare och chaufför.

Lärarna planerar efter barnens intressen. Och det vet barnen om, i alla fall femåriga Emilie Clarsund.

Vem bestämmer vart ni ska åka?

– Vuxnana ... Och ibland får vi ha inflytande, säger hon.

Fakta: Så här beskriver Lunds kommun förskolebussen.

  • Förskolebussen är en mobil förskola för barn i åldern 3-5,
  • Alla barn kommer att ha en egen bilbarnstol och vara ordentligt fastspända när de åker iväg.
  • 2011 invigdes tre bussar och idag är 5 bussar som körs i Lund.
  •  Barnen har sin ordinarie verksamhet på bussen och hämtas på förskolan kl. 9.00 och återkommer kl. 15.00
  •  Bussarna åker till platser som ligger ca 30 minuters resväg
  • Förskolebussarna erbjuder möjlighet att välja förskoleverksamhet med fokus på utepedagogik i Lunds närområden. Det finns fem förskolebussar för närvarande knutna till förskolorna Grynmalaregården, Forsbergs Minne, Saltkråkan, Tåget och Ängslyckan.

KÄLLA: Lunds kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.