Foto: SVT

”Det kostar mer än vad det ger”

Uppdaterad
Publicerad

Krisen är ett faktum, menar länets bönder. Henry Olofsson i Orrviken är frontman i det bondeuppror han hoppas ska höras ända ner till Bryssel.

När Henry Olofsson tog över  efter sina föräldrar 1976 fick han 5.80 per kilo mjölk. Idag, efter Arlas senaste sänkning, är priset 2.58.

– Det är kris för bönder i Jämtland, säger Henry Olofsson.

Nog märks det att snaran dras åt för bönderna. År 2000 var det  390 bönder i länet, nu är de cirka 150 stycken. 

Henry har varit med och samlat in tusentals namn och LRF ska åka ned med listor till både Stockholm och Bryssel. Bara 15 öre mer för mjölken skulle betyda mycket, menar han. Men Henry  klandrar inte Arla, det handlar om EU:s regler och världspolitik.

– Det går så snabbt i dag. Att Putin inte ska importera och att Kina inte köper mjölk, det är inget som Arla kan styra.

Svenska bönder  har höga krav på sig jämfört med bönder i flera andra EU-länder. Henry hoppas att både hushållen och myndigheter vill betala för det och köper svenskt.

– Det handlar om att det blir dyrare för svenska mjölkbönder. Det är skillnader när det gäller antibiotika och konstgödsel till exempel.

Henry tvingas överge mjölken, men han  vill så innerligt att gården ska leva vidare.

– Jag ska försöka satsa på köttdjur. Får se hur det går ekonomiskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.