”Gummi” Einarsson och hästen Sproti har länge varit ett väletablerat ekipage på tävlingsbanorna. Foto: SVT arkiv.

VM-guld till islandshäst-ekipage från länet

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan svävade hästen Sproti frá Sjávarborg mellan liv och död. I fredags säkrade han ett VM-guld när världsmästerskapet för islandshästar avgjordes i Danmark.

Hela förra veckan pågick VM för islandshästar i danska Herning. 18 nationer deltog, däribland Sverige som kom med ett 15 man starkt landslag.

En av de svenska deltagarna var Gudmundur ”Gummi” Einarsson från Valne, utanför Nälden. Tillsammans med sin häst Sproti frá Sjávarborg tävlade han i två pass-grenar – stilpass och 250 meter pass. Och det blev storslam för ekipaget. I stilpass blev det silver och i 250 meter pass smattrade de in ett VM-guld med tiden 21.49 vilket också innebär delat världsrekord.

Sproti och Gudmundur

Allvarlig tarminflammation

VM-guldet var en bedrift utöver det vanliga. Inte minst med tanke på hästen Sprotis historia.

Ekipaget har länge varit väl etablerad på tävlingsbanornna och har många meriter i ryggsäcken. Men så för två år sedan, strax före VM i Berlin 2013, blev Sproti sjuk. Han hade fått en allvarlig tarminflammation och kördes akut till universitetsdjursjukhuet i Ultuna.

Länge svävade Sproti mellan liv och död och mitt under pågående VM fick Gummi till och med ett telefonsamtal där veterinären ville veta hur familjen ställde sig till att ta ett slutgiltigt beslut.

Gummi och hans fru Maria Ärnström beslutade dock att behandlingen skulle fortsätta så länge Sproti inte led och sakta men säkert blev också hästen bättre. Han klarade sig men att han skulle komma tillbaka som tävlingshäst var det ingen som vågade tro på.

Nu, två år senare, är ekipaget alltså världsmästare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sproti och Gudmundur

Mer i ämnet