I skogarna utanför Landön, Offerdal, har naturfotografen Bosse Kristiansson tillsammans med skogsbolaget Persson Invest Skog byggt upp ett av landets få kommersiella björngömslen.
– För 35 år sedan började jag att filma björnar i Finland. På den tiden fanns inga bra björnbilder eller filmer. Det var dåligt med björn också, berättar Bosse Kristiansson.
Men i Finland fanns björn. Och där fanns också möjlighet att bygga riktiga gömslen där de kunde åtla för björn.
– Jag kom i kontakt med en kollega i Finland som trodde att vi skulle kunna göra något stort av det här.
Idén höll och gensvaret blev enormt. Efterfrågan på björnfilmer var stor och genom åren har Bosse filmat åt bolag som SVT, BBC med flera.
– Meningen var väl inte att jag som naturfilmare skulle viga mitt liv åt björnar men det var så stor efterfrågan så uppdragen tog aldrig slut, säger han och skrattar.
Började ta med turister
Samtidigt som Bosse filmade björn började han även utveckla naturturism.
– Det var ju inte bara filmbolag som ville se björn utan folk i allmänhet ville se och uppleva björnar.
Flera kommersiella björngömslen byggdes upp i Finland och med åren började han fundera på om det inte skulle kunna gå att att göra samma sak i Sverige.
– Vi bor ju i ett av världens bästa björnländer, säger han.
Men att bygga upp kommersiella björngömslen i Sverige visade sig inte vara lika lätt.
– I Finland finns ingen allemansrätt, ingen blåbärsplockning, ingen jakt. Det är konfliktlöst. Här är det en helt annan situation. Här ska djur och människa leva tillsammans och det är inte alltid gnisselfritt, säger Bosse Kristiansson.
Kräver mycket mark
Ska du åtla för björn måste du ha tillstånd av länsstyrelsen. Till exempel finns tydliga regler för var du placerar åteln. Bland annat får den inte vara närmare än 2 kilometer från närmaste fasta bostad – och med det menas även fritidshus eller camping som har kommunal sophämtning.
Det du använder som åtel, till exempel slakterirester, måste vara godkänt av länsveterinär. Dessutom krävs en välvillig markägare – något som Bosse alltså till slut fann i Persson Invest Skog.
– Man behöver stora marker med stora arealer som man kan jobba inom.
Nu i sommar är det andra säsongen som gömslet i Landön är igång. Företaget har timanställt tre personer från Landön som hjälper till med bland annat åtling. Nästan varje natt har de haft gäster.
– 50 procent är nog norrmän skulle jag gissa, säger Bosse Kristiansson.
Fick SVT Nyheter Jämtland se några björnar under besöket i björngömslet? Kolla på inslaget här intill så får du svaret.