Foto: NRK

Rotenon sprids i fjällsjö

Publicerad

Just nu sprids rotenon i en tjärn precis på norska gränsen. Anledningen är kanadarödingen som fått fotfäste och riskerar att sprida sig.

Det är fiskeförvaltaren i Nord-Tröndelag som tillsammans med det norska veterinärinstitutet och länsstyrelsen i Jämtland som nu försöker få bort kanadarödingen från tjärnen Klocktjärn, precis på riksgränsen ovanför Torrön. Kanadarödingen är en art som är en rovfisk och riskerar att konkurrera ut inhemska arter som öring och röding.

För att få bort kanadarödingen från Klocktjärn används giftet rotenon. Det sprutas ut i vattnet och tar död på all fisk i tjärnen. Anledningen är att man är rädd att kanadrödingen skulle sprida sig till andra vatten.

– Det finns en risk att kanadarödingen skulle kunna sprida sig till tillexempel Torrön, säger Gunnar Jacobsson från Länsstyrelsen i Jämtland. Konsekvenserna skulle bli förödande.

Att använda rotenon för att ta bort kanadaröding är ovanligt. Det användes flitigt i Sverige under 1960-talet. Över 2000 sjöar och tjärnar behandlades då med giftet. Inte för att ta bort främmande arter, utan för att ta död på bland annat gädda och mört för att sedan kunna plantera in ädelfisk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.