Var femte polisbil kan tas bort

Uppdaterad
Publicerad

Polismyndigheten vill minska fordonsparken i hela Sverige. För polisen i Jämtlands län innebär det att var femte polisbil kan tas bort.

Polisen har idag 4576 fordon i hela Sverige. Det avser personbilar, motorcyklar och lastbilar i regionerna. I Jämtlands län finns 58 polisfordon men efter att polismyndigheten nu vill banta fordonsparken i hela Sverige ligger ett förslag om att 12 fordon, alltså var femte fordon, ska bort från polisen i Jämtland. Det kommer att kännas, säger Kenth Lundgren, huvudskyddsombud på polisen i Jämtland.

– Det är klart att det kommer att märkas att man inte kommer kunna åka ut i samma omfattning om man inte har samma antal fordon. Med tanke på de gigantiska avstånd vi har i regionen så blir det svårt att sköta jobbet på rätt sätt.

”Det låter påhittat alltihop”

Hur polismyndigheten har kommit fram till att det är just tolv fordon som ska bort har Kenth Lundgren ingen aning om. Ingen risk- och konsekvenanalys är gjord och han tycker att polismyndigheten börjar i fel ände.

– Man måste börja från början, man kan inte bara hitta på saker och ting och säga några siffror och hoppas att det funkar utan att göra riskanalyser. Det låter väldigt påhittat alltihop, säger Kenth Lundgren.

– Ska man promenera mellan Östersund och Strömsund? Man hinner ju inte över en dag i alla fall, men vi kanske får cyklar? Många av bilarna vi har idag skulle behöva bytas ut då många av dem har gått över 40 000 mil.

”Vissa bilar används inte”

Enligt regionpolischefen Carin Götblad kan det bli både fler eller färre fordon än vad som framgår i den nationella utredningen.

– Man behöver inte vara orolig. Vi ska ha de bilar vi behöver och det är fakta att vi i dag har bilar som går väldigt få mil och dem ska vi inte ha kvar. De bilar som inte används eller används jättelite kostar pengar och tar plats, säger Carin Götblad till SVT Nyheter Gävleborg.

Nu ska varje polisregion göra en konsekvensanalys och ge sin syn på saken. Om det blir så många som 12 bilar som tas bort i Jämtland återstår att se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.