Foto: SVT.

Veckans nyheter från länet v.6

Uppdaterad
Publicerad

Här hittar du den senaste veckans viktigaste nyheter.

Umeå ska hantera halva Sveriges polisärenden

I maj tas polisens nya ledningscentral i Umeå i bruk. Efter det ska mer än halva Sveriges polisärenden skötas därifrån.

Veckans nyheter från Jämtland

I slutet av maj läggs dagens ledningscentraler i Östersund, Sundsvall, Umeå och Luleå ned och ersätts av en ny regionledningscentral i Umeå för hela Norrland

– Vi kommer att klara det här bra med våra 100 anställda, men det är klart att det är 55 % av landets yta, 44 kommuner och 880 000 invånare, säger Benny Rinnström, som är chef för den nya ledningscentralen i Umeå till SVT Nyheter Västerbotten.

– Vi förstår kritiken, men vi har en bra organisation och bra uppdaterade kontakter med fjällräddningen, och dessutom bra kartmaterial, så det kommer nog att fungera, säger han.

Fick lön och a-kassa samtidigt

En kvinna i länet döms för bidragsbrott efter att hon vid 46 tillfällen lurat sin a-kassa på pengar. Totalt har kvinnan fått nästan 150 000 kronor utbetalda trots att hon inte hade rätt till dem.

Det var ett anonymt tips som fick a-kassan att begära in tidrapporter från kvinnans arbetsgivare. Då visade det sig att kvinnan under drygt två års tid låtit bli att redovisa delar av sin arbetade tid. Vilket innebar att hon fick lön och a-kassa samtidigt.

Kvinnan menar att hon inte haft uppsåt att begå något brott utan att det handlar om slarv och att hon inte funderade så mycket över de pengar hon fick utan att ha rätt till det, trots att det vissa månader kunde röra sig om 7000-8000 kronor. Men i domen slår tingsrätten fast att det rör sig om ett uppsåtligt brott då kvinnan varit likgiltig inför det faktum att hon lämnade in felaktiga uppgifter. Tingsrätten menar att brottet normalt föranleder fängelse, men då kvinnan är tidigare ostraffad blir domen villkorlig dom och dagsböter.

Gammal militärbyggnad kan bli bostäder

En anskrämlig gammal militärbyggnad på Jamtliområdet kan bli till bostäder. Några modulhus ska dessutom komplettera det som blir ett nytt litet bostadsområde

I första hand tänker man sig att flyktingfamiljer ska bli de nya hyresgästerna i det som planeras till 12–14 lägenheter.

Det finns ett behov att hitta lägenheter till flyktingar. Men vad som vi inte nått ut med hittills är att vi samtidigt tänker oss att några av lägenheterna ska erbjudas till studenter, säger museiechefen Henrik Zipsane. Idén till bostadshusen kommer från museiechefen själv och styrelsen är helt med på noterna. Vi vill dra vårt strå till stacken när bostadssituationen är som den är i Östersund. Och det här kommer att bli av, det törs jag lova redan i dag, menar Gunnar Hjelm, vice ordförande i Jamti.

Islamofobiska hatbrott ökar i Sverige enligt siffror från Brottsförebyggande rådet

Islamofobiska hatbrott ökar i Sverige enligt siffror från Brottsförebyggande rådet. Trots att händelserna polisanmäls så leder det sällan till åtal.

– De tyckte inte att det var personligt mot mig och då tappade jag förtroendet. De stod inte på min sida trots att det var jag som var utsatt. Jag kände mig jättekränkt, att ingen gör någonting åt saken, säger Amal Hamza.

De senaste siffrorna från Brottsförbyggande rådet (BRÅ) är från 2014 och de visar att anmälda hatbrott med islamofobiska motiv har ökat stadigt varje år sedan 2005. De senaste fem åren har det ökat med cirka 81 procent, till 492 ärenden. 80 av brotten har skett i Skåne, där Malmö har flest anmälda brott, 35 stycken.

Eftersom händelsen oftast är verbal och inte fysisk, så tror man att inget allvarligt har hänt.

– Man börjar acceptera att det är så här det ser ut när man går ut på kvällen. Att det är en normal del av ens liv, säger Mika Andersson.

– Folk tror att de kan kläcka ur sig precis vad som helst, för det får inga konsekvenser, säger hon, Amina Aweida bekräftar.

ÖP anmäler dödshot mot medarbetare

Östersunds-Postens chefredaktör Hans Lindeberg har polisanmält ett mordhot mot en av tidningens medarbetare. – Det skedde hemma i medarbetarens bostad, förklarar Lindeberg.

Tidningen har bestämt sig för att helt lägga locket på vilken medarbetare det handlar om. Men attacken ska gå att sätta i direkt samband med en text som medarbetaren skrivit.

Av den här anledningen påstod angriparen att han inom ett par månader tänkte döda skribenten.

Händelsen skedde senaste helgen då en man kommit hem till ÖP-medarbetaren och förutom hoten ha gått till fysiskt angrepp genom att knuffa omkring den hotade.

– Vi ser väldigt allvarligt på det som hänt, det är långt över gränsen för vad som kan betraktas som acceptabelt, menar Hans Lindeberg.

Hela den här sammanfattande artikeln finns också publicerad på arabiska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Veckans nyheter från Jämtland

Mer i ämnet