Järv bevakas med kamera

Uppdaterad
Publicerad

Hur många järvar som finns i länet påverkar både jakten och rennäringen Nu håller Länsstyrelsen på och kollar beståndet. Vi var med i Storulvån i Västra Jämtland vid en inventering.

Naturbevakarna Alf Kjellström och Mattias Sundbeck är på väg upp till en av kamerorna som fallit i backen, troligtvis är det järven som haft ner den. Strax ovanför, ser man ingången till järvlyan som de bevakar.

– Igår så fotatde kameran vi satt utt en järv med mat på väg till lyan så vi tror hon har ungar där, säger Alf Kjellström naturbevakare.

Fyra kameror har man satt upp här. Totalt har Länsstyrelsen i Jämtland placerat ut 75 kameror. Varje år gör man en inventering för att följa bland annat järvens utveckling.

Om järvhonan fött ungar i lyan kallas det för en föryngring.  Hittills har man dokumenterat 24 föryngringar i Jämtlandslän. Det är en liten ökning sen förra året. De flesta finns i Härjedalen och södra Jämtland. I Storulvån har man hittat en lya i år.  Och om det finns järvungar här det återstår att se.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.