Klimatrally igång

Uppdaterad
Publicerad

I dag startade Zero Rally – ett rally för miljöbilar – mellan Östersund och Trondheim. I år nåddes taket för antalet deltagare.

Det var fullt med bilar på Stortorget i Östersund vid lunchtid, då starten för miljöbilsrallyt Zero Rally gcik. Men det var en tyst start. De flesta deltagande ekipagen var elbilar och väldigt många av dem var norska.

– Den här bilen kan man köra 390 kilometer utan att ladda, om man kör klokt. Det säger Hilberg Ove Johansen från Trondheim som körde den amerikanska elbilen Tesla. Just det fabrikatet hör inte till de vanligaste elbilarna då den kostar omkring en miljon kronor.

I Norge säljs betydligt fler elbilar än i Sverige. Enligt föreningen Gröna Bilister så säljs det tio elbilar i Norge när det säljs en i Sverige. En stor anledning till skillnaden är de förmåner som en elbilsköpare får i Norge.

– Vi slipper tillexempel skatt, moms, vägavgifter och parkeringsavgifter, säger Hilberg Ove Johansen.

Föreningen Gröna Bilister, som också är med och kör i tävlingen, anser att Sverige måste förändra reglerna för att stimulera elbilsförsäljningen.

– Nu har regeringen ett ypperligt tillfälle, säger Mattias Goldmann från Gröna Bilister. Nu är Saab sålt till ett elbilskonsortium så nu måste det skapas en marknad för elbilar även här.

Målgången i rallyt är i Trondheim på fredag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.