Lesbisk kvinna hotades

Uppdaterad
Publicerad

I Lillhärdal sluter byborna upp bakom en kvinna som hotats för att hon älskar en annan kvinna. På torsdagskväll kommer man ha en ljusmanifestation för mångfalden.

Manifestationen kom till då det blev känt att en lesbisk kvinna i Lillhärdal fått ett meddelande i brevlådan, där hon kallades ”homodjävel” och uppmanades flytta från byn.

SVT Jämtlandsnytt har träffat kvinnan som säger att hotet var mycket obehagligt. Först fick hon känslan att packa väskorna och flytta. Men sedan bestämde hon och hennes sambo sig för att inte låta sig tystas. Alla skulle få veta.

Lades ut på Facebook

Händelsen uppmärksammades på facebook på tisdagen då Ann-Mari Åslund skrev om det.

– Jag blev så förbannad när jag hörde om det. Man tror man känner alla bybor men uppenbarligen gör man inte det, säger hon till SVT.

Enorm respons

Hennes inlägg fick enorm respons. På bara några timmar vällde kommentarerna in där man stödde den kvinna som drabats. Tillslut skrev en kvinna ett inlägg om att även visa sin avsky ute på byn. Hon skrev:

”På torsdagkväll i 20-tiden tänder vi ljus, marschaller eller vad tusan som helst som lyser och placerar efter storvägen genom byn för att visa att vi välkomnar människor till byn oavsett vem de älska, vilken hudfärg de har osv. osv.”

Manifestationen kommer att genomföras – inte bara i Lillhärdal utan även på andra orter. Härjedalen Pride såg nämligen inlägget och hakade på.

– Det känns solklart att vi kommer att stödja manifestationen, säger Jenny Hansen på Härjedalen Pride.

Därför kommer även de att tända ljus i Hede där de har sin lokal.

– Sedan hoppas vi att det uppmärksammas på flera orter och att det tänds ljus över hela Härjedalen, säger hon.

Överväldigade

Hotbrevet har polisanmälts under dagen. Den hotade kvinnan känner sig överväldigad av stödet som strömmat mot henne och hennes sambo. Men samtidigt uttrycker hon en oro över att manifestationen ska utvecklas till en häxjakt mot brevskrivaren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.