Rättegång om vargjakt på måndag

Uppdaterad
Publicerad

I maj 2012 greps de, misstänkta för försök till organiserad vargjakt i Tandsjöreviret mellan Dalarna och Härjedalen.

På måndag inleds rättegången mot de fem männen i Mora tingsrätt, samtliga åtalade för grovt jaktbrott.

Det handlar om vad som skedde den 6 maj för närmare två och ett halvt år sedan vid Ulvjön på gränsen mellan Härjedalen och Dalarna. Enligt de fem åtalade männen befann de sig i området för att spana efter bäver i nysnön, men enligt åklagare Åse Schoultz, förberedde de organiserad illegal jakt på varg i det så kallade Tandsjöreviret.

När åklagaren väckte åtal i juli så sa hon så här:

Misstänkt illegal vargjakt 2016

– Jag gör ju gällande att de ska dömas till grovt jaktbrott, då de har varit i reviret och spårat, sökt och förföljt vargar i syfte att skada eller döda.

Enligt åtalet ska en av de åtalade, en nu 30-årig man, ha letat upp förföljt och ringat in vargarna i området. Som hjälpmedel hade han gps, ett hundhalsband och skoter. Samtidigt ska de andra männen ha väntat – beredda att skjuta.

Åklagaren har ingen dödad varg som bevis, men hon anser sig ha indicier som pekar på att männen ägnade sig åt vargjakt. Bland annat finns vittnesuppgifter från naturbevakare, gps-trafik, fotspår, gömd ammunition och sms-trafik mellan männen.  

De åtalade männen nekar till brott. I förhör hävdar de bestämt att det var rekognosering inför bäverjakt det var frågan om. En av de åtalade, Anders Dunder, intervjuades av SVT Jämtlandsnytt i maj i år:

Är det inte så att ni var ute och planerade jakt på varg den där dagen?

– Absolut inte … i så fall är man så dum att man går ut och provar det på nysnö, då ska man åka dit, sa Anders Dunder.

Rättegången hålls i Mora Tingsrätt och pågår i tre dagar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt illegal vargjakt 2016

Mer i ämnet