Snabbare beslut om skyddsjakt

Uppdaterad
Publicerad

Genom att delegera ansvaret för rovdjursförvaltningen ner till länsnivå skulle acceptansen för rovdjuren bli bättre. Det var regeringens mål när en ny rovdjurpolitik infördes 2010. Frågan är hur det blev.

Viltförvaltningsdelegationen i Jämtland sammanträder. Här beslutas om riktlinjer när det gäller älgjakt, licensjakt och skyddsjakt i länet. I delegationen sitter politiker, näringsidkare och olika särintressen. Sen 2010 finns en sån här delegation i varje län:

– Regionaliseringen av rovdjursförvaltningen har fungerat bra, säger Johan Nyqvist, rovdjursförvaltare på Länsstyrelsen i Jämtland. Vi har kommit närmare frågorna och har en större kunskap om frågorna som är viktiga här.

En del av länsstyrelserna, däribland Jämtland och Västernorrland, fick samtidigt rätt att fatta beslut kring skyddsjakt på rovdjur. Länsstyrelsen i Jämtlands län har under de senaste två åren beviljat ett 70-tal ansökningar om skyddsjakt, de flesta på björn.

– Det är ju mest rennäringen som har problem med rovdjur här, säger Johan Nyqvist. Men jag tycker att samarbetet fungerar bra med samebyarna.

Polisen Andrew Sörensson har arbetat med jakt och viltfrågor i många år och han upplever att hanteringen av skyddsjaktsfrågor har blivit bättre sen länsstyrelsen tog över från Naturvårdsverket:

– Förut tog det lång tid att fatta beslut om skyddsjakt på problemdjur, säger Andrew Sörensson. Idag går det mycket fortare. Ett beslut om skyddsjakt på björn kan tas på en dag.

Men om delegeringen har inneburit en större acceptans för rovdjuren är osäkert.

– Det kan jag inte svara på , säger Johan Nyqvist. Det har inneburit en större press på länsstyrelsen som myndighet, att vi ska fatta rätt beslut.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.