Vargsymposiet avslutat

Uppdaterad
Publicerad

Vargsymposiet i Vålådalen avslutades idag och ett genomgående tema under symposiet har varit människans relation till vargen, en relation som är allt annat än okomplicerad.

Det finns inget svenskt djur som väcker så mycket känslor som vargen trots att vargar statistiskt sett inte är i närheten så farliga som björnar, ormar eller ens getingar. men bakgrunden till vargkonflikten har knappast med vargens eventuella farlighet att göra utan handlar om vårt historiska arv. Det tror i alla fall Kjell Danell, porofessor emeritus vid Lantbruksunviversitetet i Umeå.

– I ett jordbrukssamhälle som Sverige har man i århundraden haft inställningen att vargar är skadedjur som man vill bli kvitt, säger Danell.

Vargen  väcker känslor

Att vargen väcker känslor bland samer som får sina renar slagna eller boskapsuppfödare som förlorar djur efter vargattacker eller jägare vars hundar blir tagna av vargar, det är begripligt. men känslorna kring vargar finns överallt och den amerikanske biologen Ed Bangs som studerat vargkonflikten i Nordamerika menar att känslorna har väldigt lite med verkligheten att göra.

-Det handlar om vad folk tror att vargen är, säger Ed Bangs och menar att vargen ofta oförtjänst fått bli en symbol för det onda och att folk givit vargarna övernaturliga krafter vilket gör debatten så känslosam och polariserad och därmed svår att lösa.

– Media framställer ofta vargar som farliga, ser man en film och hör ett vargtjut vet man att något otäckt är i görningen, säger Ed Bangs.

Vargkonflikten aldrig varit värre

Svenska Jägareförbundet hävdar att vargkonflikten aldrig varit värre än den är idag samtidigt som opinionsundersökningar visar att en majoritet av svenskarna är positiva till vargar och Kjell Danell menar att vi trots allt är inne i en försoningsfas som visserligen kommer att ta tid och kräva uppoffringar men är den enda vägen att gå.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.