I början av 1970-talet spelades filmerna om Emil i Lönneberga in i Mariannelund. Många i bygden blev engagerade på olika sätt bland annat som statister. För tre år sedan öppnades Barnfilmbyn på orten – ett museum som visar saker från inspelningarna och berättar om hur inspelningarna gick till.
Nu vill Barnfilmbyn satsa ytterligare. Utmed riksväg 40 vill de bygga ett nytt filmcenter.
Spela in egen film
– När man kommer dit ska man se utställningsmijöer från bland annat Emil i snickeboa – hur gick det till när man spelade in en scen. Sedan kommer en del att vara mer interaktiv. Vi kommer också ha en filmstudio där barn och ungdomar får spela in en egen film. Man får göra allt från att skriva manus till att redigera och sedan få med sig filmen hem, säger Robert Glader, projektledare på Barnfilmbyn.
Planerna inleddes för flera år sedan då aktiebolaget Snickeboa i Mariannelund AB bildades.
– Det är ett bolag med en särskild vinstbegränsning. Vi ska inte ta ut någon vinst från ägarna utan allt ska återinvesteras i verksamheten.
Världens bästa projekt
188 delägare finns i bolaget och 75 procent av dem finns i närområdet. Men det finns flera kända namn. Björn Ulvaeus från ABBA, förre statsministern Ingvar Carlsson, Georg Ridel och förre finansministern Allan Larsson är några.
– Allan Larsson har betytt mest förutom alla idella som jobbat hårt i många år. På regiondagarna i Jönköping 12 oktober 2012 lyssnade han på initiativtagaren Anna Mellegård och efter ett par minuter kände han att det här var världens bästa projekt som han ville vara med i. På stående fot utmanade han alla som var där. Nu ska vi bilda bolag och alla som vill vara med lämnar sitt visitkort till mig. När dagen var slut hade 18 personer lämnat sitt visitkort. Så då hade vi 18 000 i ett bolag som inte fanns, berättar Robert Glader.
Stor betydelse
Bolaget har också sökt en hel del offentliga medel för att finansiera satsningen.
Eksjö kommun har redan beslutat om att gå in med sju miljoner, Postkodlotteriet kulturstiftelse går in med ungefär lika mycket. Bolaget har även lämnat in en ansökan i samma storleksordning till Region Jönköpings län.
– De kommer att fatta beslut i nästa vecka, säger Robert Glader.
Om satsningen går i hamn tror han att det kommer att ha stor betydelse för Mariannelund.
– Tror att det betyder oerhört mycket. Vi kommer att locka nya människor hit och vi kommer engagera nya människor i detta. Vi tror att det kommer att betyda mycket för Mariannelund, Eksjö kommun och region Jönköping.
Men finns det verkligen så stort intresse för de här gamla filmerna?
– Det finns det definitivt. Kan bara se på våra kompisar i närheten. Astrid Lindgrens värld har en halv miljon besökare varje år, Astrid Lindgrens näs har också många, Katthult har 50-60 000 varje år. Så det finns ett jättestort intresse för Astrid Lindgrens verk.
Blir ni inte konkurrenter med varandra?
– Nej, vi gör vår grej och det tror jag kompletterar de andra som finns i bygden, säger Robert Glader.