Fortfarande är det unga som gynnas av den gradvis förbättrade konjunkturen, och inte sedan 2008 har det funnits så få arbetslösa ungdomar i länet. För personer med en funktionsnedsättning minskar också arbetslösheten.
Däremot ökar arbetslösheten bland personer födda utanför Sverige.
Antalet inskrivna arbetslösa ungdomar fortsätter att minska i stadig takt. I slutet av augusti var 2 360 av länets ungdomar arbetslösa vilket är 240 färre än för ett år sedan – en minsking med 15,7 procent.
– Ungdomsarbetslösheten i länet är den lägsta på 7 år. De gynnas av att de branscher som framför allt anställer unga – hotell och restaurang samt handeln – går framåt i länet, säger Gregory Golding, som är arbetsförmedlingschef i Jönköping.
– Samtidigt är ungdomar en grupp som vi prioriterat och jobbat hårt med de senaste åren, säger Gregory Golding, arbetsförmedlingschef i Jönköping.
Ungdomsarbetslösheten i länet uppgick i augusti till 11 procent. Jönköpings län har därmed den femte lägsta ungdomsarbetslöheten och ligger långt under riksgenomsnittet på 13,4 procent. Lägst ungdomsarbetslöshet har Habo med 8,0 procent och högst har Nässjö med 16,5 procent.