1000 barn på cirkusgympa

Uppdaterad
Publicerad

– Vad finns det på en cirkus? Sniglar och clowner! Så lät det under cirkusgympan, det första av tre gympapass för yngre barn som pågår i idrottshuset i dag.

– Jag brukar hjula lite eller dansa, säger Ida-Li, som är ett av de 1 000 barn som deltar under cirkysgympan.

Syftet är att barnen ska få upp pulsen, men ombyte till träningskläder är inget måste. John Ottosson är en av ledarna som har jobbat med dagens idrottsprojekt.

– Det viktigaste är att de har roligt. Det är kul att se hur förväntansfulla barnen är, det här är en stor grej för dem.

”Alla barnen”

Gympan är en del i det nationella projektet ”Alla barnen” som Friskis och svettis driver i år.  Under onsdagen kommer det vara tre olika pass. Ett för barn mellan 3-6 år och två för de lite äldre barnen 6-10 år. Inbjudan har skickats ut till olika förskolor och fritids och gensvaret har varit stort så här under höstlovet:

– Vi skulle bara ha ett pass egentligen men det blev fullbokad direkt så vi fick utöka. Totalt kommer 1000 barn vara med och röra på sig här i dag, det är häftigt, säger John.

Ingen kaos

Med 1000 barn finns fyra ledare på plats för att leda passen. Friskis och svettis ordinarie gympapass består av betydligt mindre grupper och med äldre deltagare.

– Vi har informerat de förskolor och fritids som medverkar att de ska ta med sig många lärare, så det kommer nog inte vara några problem med så många barn.

Johan Thor är verksamhetschef på friskis och svettis i Jönköping, han är också en av fyra ledare under dagens pass:

– Alla barn har rätt att röra på sig, det är därför vi gör det här. De rör på sig för lite i vardagen, men det är inte deras fel.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.