Beskedet lämnades på en presskonferens på Elmia under fredagsförmiddagen, med Handelskammarens vd Jonas Ekeroth och Lovisa Hamrin från Hallpressen.
– Vi kan ej stillasittande se på det som nu händer. Förtroendet för stiftelsestyrelsen är förbrukat och därför kommer vi skicka ett brev till regeringen där vi kräver att den nuvarande styrelsen sägs upp, säger Jonas Ekeroth, vd för Handelskammaren Jönköpings län.
Utses av regeringen
Det är regeringen som utser stiftelsestyrelsen, Högskolans högsta beslutande organ, och Handelskammaren vill därför att regeringen, och ansvarig minister Helene Hellmark Knutsson(S) nu agerar. Kraven Handelskammaren för fram är att den senaste förändringen i styrelsen rivs upp och att en oberoende valberedning, utan koppling till Högskolan tillsätts för att utse en ny styrelse. Jonas Ekeroth menar att förra veckans omorganisation bara är den senaste händelsen i en trend som pågått under flera års tid, där näringslivet fått allt mindre inflytande över högskolan:
– Under alla år har ”samarbete” varit ett nyckelord i skapandet av Högskolans verksamhet. Men ”samarbetet” har idag reducerats till att i bästa fall betyda ”utbyte av information”, säger han.
Turbulent efter omorganisation
Utspelet kommer efter den senaste tidens händelser där Högskolans högsta beslutande organ, stiftelsestyrelsen beslutade om den kontroversiella och ifrågasatta omorganisationen som innebar att makten flyttas från fackhögskolorna till högskolans ledning. I grunden går förslaget ut på att koncentrera mer av makten till rektorn Anita Hansbo, och att representanter från näringslivet inte längre kommer sitta med.
När förslaget om den nya organisationen presenterades förde Handelskammaren fram ett önskemål om att förslaget skulle återremitteras, och att ett nytt förslag skulle tas fram som alla kunde enas kring.
– Tyvärr lyssande ej styrelsen på oss, säger Jonas Ekeroth.
Istället röstades förslaget igenom för en vecka sedan med siffrorna 5-4. Beslutet möttes av hård kritik, bland annat valde styrelsens ordförande Lars Isaksson att avgå.
– Det var under kuppartade former som den nya styrelsen röstades igenom, säger Jonas Ekeroth.
Håller inte med
När SVT Jönköpingsnytt talar med rektor Anita Hansbo vill hon inte kommentera eller recensera Handelskammarens utspel:
–Vi noterar att de har skrivit ett brev rill regeringen, men den uppfattning som Handelskammaren har är en sån fråga som du får fråga dem om, säger hon.
–Från högskolans sida är vi öppna för en dialog och gärna se ett fortsatt samarbete i de frågor där vi har ett gemensamt intresse.
Även fast relationen mellan Högskolan och Handelskammaren just nu är tämligen infekterad vill Anita Hansbo håller hon inte med om att näringslivet successivt skulle ha marginaliserats:
–Vi har haft ett väldigt gott samarbete genom åren, och hoppas på det även fortsättningsvis. Men då när det gäller strategiska frågor om forskning och utveckling, och inte gällande Högskolans interna styrningsfrågor, säger Anita Hansbo.
Så styrs högskolan
Högskolan i Jönköping är en stiftelsehögskola med rätt att utfärda examina på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå. Stiftelsestyrelsen är högsta beslutande organ. Ordföranden och ledamöter utses av regeringen. Därutöver ingår rektor, en student- och en lärarrepresentant som ordinarie ledamöter. (Källa: Högskolan i Jönköping)