• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Killar sämre i skolan

Uppdaterad
Publicerad

I hela landet ligger pojkarna i årskurs nio efter med tio procent. Smålandsnytt besöker Rosenlundsskolan i Jönköpings för att prata om varför.

I samtliga grundskolor i Växjö, Kalmar och Jönköpings län har pojkarna i nian sämre betyg än flickorna. Det visar en granskning som SVT har gjort.

Smålandsnytt besöker en niondeklass på Rosenlundsskolan i Jönköping. Om bara några månader lämnar de här eleverna grundskolan för gymnasiet.

Fokus skola – #dinröst

SVT har granskat niornas betyg de senaste tre åren. Och om man ser på snittet när det gäller betygen ligger pojkarna efter med tio procent. Det finns ingen grundskola i Växjö, Kalmar eller Jönköping där pojkar har högre betyg än flickor.

”Tjejerna peppas”

På Rosenlundsskolan tycker killarna vi träffar att tjejerna får mer uppmärksamhet.

-Det finns diskriminering och det är vanligare bland kvinnliga lärare, säger Anton Petersson.

-Killar väljer mer praktiska linjer och då krävs det inte lika höga betyg, och då finns inte motivationen, säger Erik Dolk.

Men de tjejerna ser inga orättvisor.

Svårförklarliga skillnader

Statistiken gäller ett snitt under en treårsperiod och den största skillnaden i Småland finns i Borgholms kommun, där har flickorna 20 procent högre betyg. Minst är skillnad i Alvesta där flickorna har 5,4 procent högre betyg.

Forskarna har svårt att förklara de regionala skillnaderna, men de är lite högre i glesbygd och i vissa tillverkningskommuner. Samtidigt finns stora skillnader också i storstäder. Betygsskillnaden har legat ganska konstant de senaste åren, men på varje skola kan det skifta kraftigt mellan åren beroende på årskullen elever.

På SVT:s nya tjänst Skolpejl kan du se hur skolorna ligger till betygsmässigt i din kommun. Där kan du också jämföra lärartäthet, resultat i nationella prov och mycket mer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus skola – #dinröst

Mer i ämnet