Det blev nästan en kamp om vilken sida som kunde bjuda högst när kommunstyrelsen idag skulle behandla frågan om rekonstruktion av hockeyklubben Timrå IK – sammanträdet avbröts för att parterna skulle få tid att räkna på det olika alternativ som las upp på bordet idag. Först på måndag återupptas det avbrutna kommunstyrelsemötet.
En sak tycks åtminstone stå klar – Timrå kommun tycks beredda att gå betydligt längre än vad klubben kunnat hoppas. Dessutom tycks det råda en långtgående samsyn mellan den socialdemokratiska ledningen och oppositionen om nödvändigheten av räddningsaktion, det som återstår verkar närmast vara en fråga om att bestämma hur långt man är beredda att gå för kommunens hockeyklubb.
Köp tillbaka hallen – för 35 miljoner
Oppositionen, med moderaten Tony Andersson i spetsen, avvisar klubbens förslag till rekonstruktion – det får alldeles för stora negativa effekter för alltför många fordringsägare, menar oppositionen. Istället föreslår man att kommunen köper tillbaka den arena man 2003 sålde till klubben – ett återköp på 35 miljoner kronor.
Alls icke ett förslag som fick de styrande socialdemokraterna att gå i taket på dagens möte – nej, nu skulle man gå hem räkna på saken.
Att återköpa hallen skulle innebära att fordringsägarna skulle få sina krav täckta till 100 % – en rekonstruktion hade inneburit att de hade fått ett erbjudande om betalning på 25 procent – eller inget alls om det skulle gå så långt som till konkurs.
Timrå IK blir hyresgäster i sin egen hall
Dessutom, hävdade oppostionen, skulle en återköpslösning innebära att klubbens relationer med sponsorer och affärskontakter förblir osolkade.
Timrå IK blir – enligt förslaget – hyresgäster i sin egen hall för de närmaste åren och får genom köpet loss ett kapital på 13 miljoner.
Sett över en 10-årsperiod blir det blilligare än det rekonstruktionsförslag som annars hade väntat.
Den fråga som inte minst Timrås skattebetalare nu kommer ställa sig är ju naturligtvis vilken signal det här egentligen skickar – det krävs ju ingen hårdvinkling för att påstå att kommunen i stort sett säger ” det spelar ingen roll hur illa klubben sköter sin ekonomi, kommunen kommer alltid att täcka upp för den ändå”
En sådan lösning ger nog dessutom upphov till en hel del funderingar på licensansvariga på Svenska Ishockeyförbundet – hur ska man ställa sig till att en konkursmässig hockeyklubb på det här sättet inte behöver reda upp sina ekonomiska problem utan räddas av en givmild kommun?
I det förslag till beslut som presenteras för kommunstyrelsen i eftermiddag går kommunen till och med längre än Timrå IK hoppats på. SVT Mitttnytt kan berätta att kommunen inte bara föreslås säga ja till rekonstruktionen, kommunen föreslås också att tills vidare tacka nej till den ersättning på 25 procent som erbjudits övriga fordringsägare.
Dessutom föreslås att kommunen skall teckna ett tioårigt avtal om driftbidrag till klubben.
Men det räcker inte med detta. Förslaget till dagens möte innebär också att kommunen ska avstå fem miljoner av sina säkerheter i hallen. Syftet är att Timrå med ishallen som säkerhet skall kunna låna pengar i bank och betala själva rekonstruktionen, dvs företagsrekonstruktören.
Politisk oenighet
Enligt uppgifter till Mittnytt är det inte självskrivet att kommunstyrelse kommer att ställa sig bakom det förslag till företagsrekonstruktion som lagts fram. Frågan är känslig eftersom kommunen förväntas efterskänka pengar samtidigt som bristen på pengar till skolan debatteras. Det har pågått intensiva diskussioner i partierna inför dagens möte och det förekommer uppgifter om att det råder oenighet i kommunhuset när det gäller detaljerna kring en rekonstruktion.
Känslig fråga
Kommunen har en nyckelroll i den rekonstruktion som ska minska hockeyklubbens skulder med 44 miljoner kronor. Ett ja från kommunen underlättar företagsrekonstruktören Mats Emthéns förhandlingar med övriga fordringsägare.
– Timrå kommun är den den största fordringsägaren och det är givetvis viktigt att vi har kommunens support och det gäller inte minst framtiden och arenan. Det krävs en överenskommelse med kommunen om arenan, hur mycket den ska kosta och hur den ska skötas i framtiden, säger Emthén till Mittnytt.
I rekonstruktionsförslaget överförs hallen helt i klubbens ägo med kommunen som hyresgäst. Vad det skulle innebära i ytterligare kostnader för Timrå kommun vill Mats Emthén inte gå närmare in på.
Arena och förskott
Kommunalrådet Ewa Lindstrand har tidigare uppgett för Mittnytt att en ackordsuppgörelse skulle innebära att kommunen i stort sett efterskänker 17 miljoner kronor. Det rör sig om skulder för ishallen och om förskotterade driftbidrag fram till 2018 som klubben redan fått ut. Driftbidragen betalades ut som förskott 2010 och 2012 när det senast klirrade tomt i klubbens kassa.
Timrå IK erbjuder sig att betala 25 procent av sina skulder och en företagsrekonstruktion förutsätter att tre av fyra fordringsägare säger ja till en uppgörelse.
I förslaget till dagens kommunstyrelsemöte säger alltså kommunen inte bara ja till rekonstruktion. Kommunen föreslås dessutom tills vidare avstå från ersättning på 25 procent och lägga upp betalningen som en avbetalningsplan över tre år. Detssutom föreslås kommunen teckna avtal om driftbidrag under ytterligare tio år.