När Byggnads besökte de utländska byggarbetarna i Anundgård i Holm så hade ingen av arbetarna något kollektivavtal. Överhuvudtaget jobbade byggarbetarna under villkor som facket ifrågasätter.
– När vi kom dit fanns det ingen arbetsledning på platsen. Vi tog kontakt med arbetsgivaren som hotade att stämma oss, säger Jim Sundelin, ordförande för Byggnads Mellannorrland.
Arbetsgivaren sade att han skulle polisanmäla facket för olaga intrång.
– Det här är ett exempel på att arbetsmarknaden i Sverige inte fungerar. Det finns personer och företag som bedriver verksamhet långt under kollektivavtalsenliga villkor, säger Jim Sundelin, ordförande för Byggnads Mellannorrland.
Byggnads ifrågasätter också Migrationsverkets som ytterst ansvarig för att ha efterfrågat aylsboendet i Holm.
– Man kan konstatera att det är konstigt att statliga verksamheter är inblandade i verksamheter som är lite grå.
Byggnads anser att Migrationsverket, som ju är den myndighet som efterfrågat boende för asylsökande, borde undersöka de företag och privatpersoner de knyter avtal med om boenden.
– Det kan ju inte vara så att den ena statliga myndigheten, arbetsmiljöverket, ska behöva fara runt för att se till att den andra statliga myndigheten, ska leja företag som följer svenska regler, säger Jim Sundelin
Byggnads misstänkte att det fanns asbest i fastigheten som byggarbetarna jobbade med och kopplade in arbetsmiljöverket.
När arbetsmiljöverket gjorde en inspektion fanns dock inget som tydde på att byggarbetarna varit utsatta för några akuta risker, men det fanns andra brister. Exempelvis var det oklart vilket företag som egentligen hade arbetsmiljöansvar för arbetarna. Även kommunen och räddningstjänsten besökte byggarbetsplatsen. Hela renoveringen av asylboendet stoppades därefter på grund av risker i brandskyddet.