Fruktad skalbagge svärmar

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Skogsstyrelsen har granbarkborrarna nu börjat svärma när det blivit varmare väder. Vid 18 grader gör de det.

I tre fällor i Kovland utanför Sundsvall fångades 33 000 granbarkborrar den senaste veckan. Att jämföra med 12 000 som startfångst på samma ställe i fjol på våren.

– Det är en indikation på att det finns många granbarkborrar och det gör läget allvarligt eftersom det finns väldigt mycket mat för dem, säger Liisa Sars, skogskonsulent på Skogsstyrelsen.

Och det finns en del stormfällda träd kvar i skogen efter stormen Dagmar som slog till på annandag jul. Det utgör rena skafferiet för granbarkborren, som lever under bark eller i ved på nyligen döda träd. Om stormskadad skog blir kvar i skogen kan det få förödande konsekvenser.

– Det är risk för att de går på levande granskog då. De äter upp hela innerbarken och träden torkar av och dör, det blir partier med död skog, säger Anna Marntell också hon skogskonsulent på Skogsstyrelsen.

Och hon hoppas till och med på en regnig sommar- vilket missgynnar borrarna. För det är ett högriskläge i skogen igen, konstaterar Anna Marntell. Det var det också i fjol, men kraftinsatser gjorde att läget förbättradedes. Annars hade utgångsläget i dag förmodligen varit ännu sämre.

– Det värsta är att vi får ett massangrepp. Men det är vädret som avgör, så det är meteorologerna vi får fråga, säger hon.

Rådet till skogsägarna är att se över sina marker och att ta reda på det stormfällda virket snabbt. Före den 15 juli, annars riskerar de vite.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.