Hon gör gas av skräp

Uppdaterad
Publicerad

Att göra drivmedel på skräp låter kanske som en utopi. Men det är möjligt och doktorand Kristina Göransson i Härnösand gör det dessutom effektivare än alla andra.

I över åtta år har Kristina Göransson och några kollegor funderat, skissat och byggt på den tre meter höga manicken i Mittuniversitetets labb i Härnösand.

– Det är en förgasare som kan tillverka en syntetgas. Den gasen kan man sedan använda till att göra olika biodrivmedel och gröna kemikalier av, äger Kristina Göransson.

Omvandlas till gas

I experimenten används pellets men tanken är att exempelvis skogsindustrin ska kunna samla ihop sina restprodukter i form av bark och grenar och stoppa in i förgasaren.

I förgasaren omvandlas sedan skräpet med hjälpa av värme, sand och ånga till en gas, som i sin tur kan omvandlas till drivmedel för motorer. Och förgasaren på Mittuniversitetet är speciell.

– Det som är unikt med den här är en internreformer som kan bryta ner tjära och metan så att man får fram syntetgasen på ett effektivare sätt, säger Kristina Göransson.

Söker patent

Kristina Göransson har skrivit en avhandling i ämnet. Hon kommer också att fortsätta jobba för att man i framtiden ska kunna framställa en gas som är så billig och ren att den kan bli ett alternativ till fossila bränslen.

Det hon och kollegorna redan kommit på för att rena gasen är att man kan sätta in ett extra filter av nickel i förgasarens varmaste del. En idé som forskargruppen nu söker patent på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.