Av landets 290 kommuner tillhör Timrå kommun de allra snålaste. Kommunen ligger på 289e plats när det gäller satsningar på skolan och bristen på pengar går som en röd tråd genom skolan i Timrå.
– Förskolan: Totalkostnad är 25 300 kronor per förskoleklass jämfört med 48 400 kronor i riket.
– Grundskolan: Totalkostnad 75 900 kronor per elev jämfört med 87 500 i riket.
– Gymnasieskolan: Totalkostnad 89 200 kronor jämfört med 98 300 kronor i riket.
Siffrorna framgår av en intern rapport som Mittnytt tagit del av. Kommunen har gjort en statistikjämförelse med landets samtliga kommuner och materialet presenterades för barn och utbildningsnämnden vid senaste sammanträdet. Sammantaget hamnar Timrå på näst sista plats bland landets kommuner.
– Det pågår en debatt om skolan i kommunen och det här är ett sätt för barn- och utbildningsnämnden att skaffa sig en bättre bild av läget. Vi behöver veta var vi står i jämförelse med andra, säger förvaltningschefen Ann-Christin Isaksson i en kommentar.
Sämre resultat
Barn och utbildningsnämnden anser att situationen är allvarlig. Samtidigt faller kunskapsresulteten i Timrås skolor. Under tio år har trenden varit nedåtgående med elever som kunskapsmässigt hamnar allt längre från riksgenomsnittet.
Skolförvaltningen skräder inte orden. I den egna verksamhetsplanen står det bland annat:
”Elevernas kunskapsresultat i grund- och särskolan är låga.., trenden över tio år är nedåtgående och glappet mot riksgenomsnittet är ökande. 2011 saknar 40% av eleverna betyg i två eller flera ämnen i grundskolan och nästan en femtedel av eleverna i gymnasieskolan saknar fortfarande slutbetyg efter fyra år.”
”I grund- och grundsärskolan samt gymnasiet brister förmågan att skapa och leverera värde för eleverna. Det finns behov av en genomgripande förändring i organisationen, en beteendeförändring”
”Dessutom påvisas att elever främst i grund- och grundsärskolan omedvetet blir utsatta för kränkning på grund av systemiskt felaktiga arbetssätt. Problemet får inte tillskrivas enbart lärare och det ska heller inte hanteras som en resursfråga.”
Inga nya pengar
Lisbeth Eklund (S) är vice ordförande i barn och utbildningsnämnden:
– Vi vill givetvis vända utvecklingen och startar nu ett långsiktigt programarbete för att förbättra situationen i Timrås skolor, säger hon.
Men det är oklart om det blir några nya pengar till skolan i Timrå. I budgetdirektiven för åren fram till 2016 har skolan inte fått något ökat anslag. Enligt Lisbeth Eklund är inte sista ordet sagt.