Många frågor – inga svar

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortfarande en gåta varför socialnämnden i Sundsvall lämnade tillbaka den ettåriga babyn i Bergsåker till sina missbrukande föräldrar. Ett annat syskon var då redan omhändertaget men tjänstemännen lägger locket på och politikerna kommer inte ihåg.

Socialnämnden hade omhändertagit barnet eftersom det behövde skydd, men den stora frågan är varför det lämnades tillbaka till föräldrarna bara några veckor senare. Nämnden hade redan fattat beslut om att omhänderta ett syskon i familjen, men just det här barnet återlämnades till föräldrarna.

”Jag minns inte”

Efva Åström (M) var ordförande vid mötet i individ och familjeomsorgsutskottet som fattade det avgörande beslutet. Hon minns inte.

Den övergivna ettåringen

– Tyvärr, jag kommer inte ihåg. Jag vet att det rör ettåringen i Bergsåker man minns inte. Vi hanterar massor av ärenden av det här slaget och det fylls hela tiden på med nya, säger hon till Mittnytt.

Lagt locket på

Malin Larsson (S) deltog också i beslutet. Hon är ledamot i utskottet och justerade protokollet. Hon säger sig minnas fallet men hänvisar i övrigt till sekretess.

Malin Larsson som efter valet nu kandiderar till posten som ny ordförande i socialnämnden uppger för Mittnytt att det pågår en utredning som kommer att sätta ljus på eventuella brister och missgrepp i förvaltningen. I övrigt är hon oss svaret skyldig. Inte heller socialdirektören Torbjörn Stark vill kommentera ärendet.

Ytterligare syskon omhändertaget

Mittnytt har tagit del av handlingar i ärendet och frågorna blir uppenbara. Barnets behov av skydd är oomtvistat. Familjen saknade bostad, var kriminellt belastad, hade narkotikaproblem och mamman led av psykiska besvär.

Anmärkningsvärt är också att den ettåriga flickans äldre syskon redan hade omhändertagits, men av någon anledning valde nämnden att lämna tillbaka just den här flickan till föräldrarna. Sex månader senare hittas ettåringen i sin egen avföring i en lägenhet i Bergsåker.

Det här är alla turerna, steg för steg:

* I oktober fattas beslut om ett omedelbart omhändertagande enligt LVU (Lagen om vård av unga) på grund av föräldrarnas omsorgsbrister.

* I november utreds familjesituationen i detalj. Bland annat står det klart att det kommer att krävs långsiktiga insatser för familjen innan familjeplaceringen kan avslutas och att flickan kan återvända till sina föräldrar.

* I november ansöker socialnämnden hos förvaltningsrätten om en familjehemsplacering vilket förvaltningsrätten tillstyrker på starka grunder.

* I december överklagar föräldrarna förvaltningsrättens beslut till kammarrätten.

* Den 4 februari presenterar socialnämnden en ny utredning. Dagen därpå beslutar socialnämndens individ och familjeomsorgsutskott att återlämna barnet till föräldrarna.

* Den 17 februari avskrivs ärendet hos kammarrätten eftersom man funnit att babyn redan återlämnats.

* I september påträffas barnet av polis, övergivet i lägenheten i Bergsåker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den övergivna ettåringen

Mer i ämnet