Nu förbjuds handskarna

Uppdaterad
Publicerad

SUNDSVALL De omdiskuterade handskarna på Rättspsyk i Sundsvall förbjuds. Samtidigt riktar Socialstyrelsen skarp kritik mot Rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall. En patient har burit handskarna tre månader i sträck, visar Socialstyrelsens utredning.

Anna Hede är en av de som slagit larm om handskarna. För henne är bveskedet efterlängtat:

– Jag är glad att Socialstyrelsen lyssnat på oss, säger hon till Mittnytt.

Sjuka flickor inlåsta med kriminella

Efter att vården av patienter med självskadebeteenden på rättspsykiatriska regionkliniken i Sundsvall uppmärksammats av bland andra Mittnytt kräver Socialstyrelsen att ”tvångsvården ska ges i överenstämmelse med lagen”.

Handskarna är tjocka och otympliga. De saknar tumme och spänns fast vid handleden med en tjock läderrem. Enligt rättspsyk har de använts för att hindra patienterna att skada sig själva, men Socialstyrelsen är det mer att betrakta som övergrepp. På åtta punkter kritiseras användningen.

Tre patienter har tvingats bära tvångshandskar, en under så lång tid som tre månader i sträck.

Från kliniken är man kritisk till Socialstyrelsen:

– Det här kommer att betyda att vi måste använda bältesläggning istället, säger Göran Fransson, överläkare vid rättspsyk i Sundsvall. Han anser att Socialstyrelsen fattat ett felaktigt beslut.

I ett beslut riktas skarp kritik mot kliniken och socialstyrelsen ifrågasätter den grundsyn som finns på tvångsåtgärder. Myndigheten ställer också krav på att de skyddshandskar som har använts som bestraffning inte längre ska få användas.

Socialstyrelsen har tidigare anmälts till justitieombudsmannen för att ha brustit i tillsynen av avdelningen och att användningen av tvångshandskar stoppats tidigare.

De aktuella patienterna som vårdas på rättspsykiatriska kliniken har inte dömts till rättspsykiatrisk vård utan vårdas med stöd av LPT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sjuka flickor inlåsta med kriminella

Mer i ämnet