Nya svenskar blir nya jägare

Publicerad

Det gäller att ta till nya grepp för att locka en ny generation till skogarna.

Jägareförbundet Sundsvall Västra har därför i år bjudit in till något som nästan kan kallas ”prova på jakt”. Man vänder sig till unga som vill prova, äldre som kanske har skog men aldrig jagat och sen har man aktivt försökt nå invandrargrupper 18-årige Abubakr Juma från Uzbekistan gick med älghund för första gången i morse.

– Det var fantastiskt. Jag har aldrig tidigare gjort något sånt. Jag funderar på att ta licens nu, säger han när Mittnytt hälsar på i älgskogarna väster om Maj söder om Sundsvall.

Jägarförbundet är bekymrade över att föryngringen går inom jägarkåren går trögt. Intresset att skjuta framför datorn är större:

– Just nu ser vi en liten uppgång faktiskt men på det stora hela blir vi allt färre som gillar det här med jakt, säger Sven Norgren från Jägarförbundet Sundsvall västra.

Just nu idag är det fyra nyblivna svenskar som provade på en svensk tradition.

– Vi har varit litet som faddrar för dom i skogen. Abubakr fick gå med älghunden för vi tänkte att det skulle kunna bli litet action för honom. Vi andra som satt på pass har försökt förklara litet om allemansrätten och andra saker om hur det är med jakt i Sverige. Att man får frysa en hel del också, säger Sven Norgren.

Vad tyckte då uzbekiske Abubakr om den svenska urskogen?

– Stor och med mycket tall, säger han med ett stort skratt.

Nästa år finns det en jägare till där ute. Garanterat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.